Ekonomija

Ziđin po sedmi put osuđen za istu stvar, ukupne kazne ni pola promila godišnjeg profita

ilustracija/pixabay

ilustracija/pixabay

Kineska kompanija Ziđin Koper (Zijin Copper) koja posluje u Boru u junu je po sedmi put osuđena zbog izgradnje rudarskog objekta na jalovištu bez odobrenja Ministarstva rudarstva i energetike. Kompanija je tada kažnjena sa ukupno dva miliona dinara. Sa prethodnih šest kazni zbog kršenja Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, izrečenih od 2021. godine, ukupna „globa“ je dostigla osam miliona dinara.

Pošto je Ziđinov profit tokom prošle godine bio približno 164 miliona evra, ukupni iznos navedenih kazni ne dostiže ni pola promila jednogodišnje neto dobiti ovog rudarskog giganta, piše Nova ekonomija.

Jedan od razloga za slabašan „sudski bilans“ jeste i to što je do sada u svih šest prethodnih slučajeva kompanija dobila kazne ispod ispod zakonskog minimuma, koji iznosi od 1,5 miliona dinara.

Privredni sud u Zaječaru je 5. juna, na osnovu prijave koju su podneli Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) i Društvo mladih istraživača Bor, doneo prvostepenu presudu da Ziđin mora da plati kaznu od ukupno dva miliona dinara zbog izgradnje rudarskog objekta na nadvišenju flotacijskog jalovišta “RTH”.

Od tog iznosa, 1,8 miliona dinara određeno je za prestup koji se tiče „postupka bez prethodno dobijenog rudarskog odobrenja“, dok je dodatnih 200.000 dinara kazne određeno za gradnju bez saglasnosti na procenu uticaja na životnu sredinu.

RERI tvrdi da je veći deo depresije (ulegnuća) koje služi da prihvati poplavni talas u slučaju pucanja brane zapravo sada ispunjen rudarskim otpadom, deponovanim bez odgovarajuće studije o proceni uticaja na životnu sredinu i pratećih dozvola.

U slučaju da se deponovana jalovina izlije, ona bi dospela u Borsku reku i ugrozila selo Slatinu koje se nalazi nizvodno, dodali su u ovoj nevladinoj organizaciji.

RERI je nakon presude saopštio da Ziđin rudarske i građevinske objekte „po pravilu gradi bez dozvola“, a da se u sudskim postupcima koji se protiv njih pokreću brani time „da su radovi bili hitni jer bi bez istih došlo do ugrožavanja ljudi i ekološke katastrofe“.

Kako su naveli iz organizacije, Ziđin redovno u sudskim postupcima ističe da proces dobijanja dozvola pred državnim organima traje predugo.

Više pročitajte na LINKU.