Muzika

MTV muzičke nagrade

FOTO: Youtube screenshot

FOTO: Youtube screenshot

Tejlor Svift je postala najnagrađivanija solo umetnica svih vremena. Svift je osvojila nagradu za video godine, dok je Keti Peri dobila nagradu za životno delo

Tejlor Svift je ponovo dominirala MTV Video Music Awards, postavši najnagrađivanija solo izvođačica svih vremena na VMAs, osvojivši sedam kategorija, uključujući najvažniju nagradu večeri, video godine.

FOTO: Youtube screenshot 

Svift, koja je već na početku večeri bila najnominovanija izvođačica, završila je veče oborivši rekord Bijonse kao solo izvođača, osvojivši svoju 30. VMA nagradu. Bijonse je osvojila 25 VMAs kao solo izvođač, dva sa Destiny’s Child i dva sa Džej-Zijem kao Carters, prenosi The Guardian. 

„Budući da sam se jutros probudila u Njujorku 11. septembra, razmišljala sam o tome šta se dogodilo pre 23 godine,“ rekla je. „Svako ko je izgubio voljenu osobu i svi koje smo izgubili, to je najvažnija stvar danas. I sve što se dogodi večeras dolazi iza toga.“

FOTO: Youtube screenshot

Megan Thee Stallion predsedavala je ceremonijom u UBS Areni na Long Ajlendu, koja je obeležila 40 godina VMAs (ili „Voluptuous Megan Award“, kako je ona to nazvala), prenosi The Guardian. 

Voditeljka je odala počast prošlim momentima sa VMAs – uključujući živu nastup u kostimu zmije Britney Spears u pesmi „I’m a Slave 4 U“ – i izvela pesme „Boa“, „Hiss“ i „Mamushi“ sa japanskim reperom Yuki Chiba.

Iako je Eminem otvorio šou sa Slim Shady-a, evocirajući svoj nastup iz 2000. godine, nagrade 2024. godine pripale su ženama, sa međunarodnim ansamblom ženskih umetnica.

Zvezda Sabrina Carpenter izvela je pesmu „Please Please Please“ i osvojila je nagradu za pesmu godine.

„Ovo je zaista posebno,“ rekla je Carpenter dok je prihvatala svoju prvu VMA nagradu. „Samo se osećam toliko zahvalno što imam zaista najbolje obožavaoce na svetu….“

Lisa, reperka iz Blackpink-a, osvojila je nagradu za najbolji K-pop za svoju solo pesmu „Rockstar“, dok je brazilska umetnica Anitta osvojila nagradu za najbolju latino pesmu za „Mil Veces“.

Južnoafrička umetnica Tyla osvojila je kategoriju najbolje Afrobeats pesme, koja je dominirana sa muškim izvođačima, sa svojom muzikom „Water“.

„Globalni uticaj koji je ‘Water’ imala na svet samo dokazuje da afrička muzika može biti pop muzika,“ rekla je Tyla, iako je napomenula da je nagrada „pomešana sa gorčinom“ jer „postoji tendencija da se svi afrički umetnici grupišu pod Afrobeats… Afrička muzika je toliko različita. To je više od samo Afrobeats.“

Po sedmi put zaredom, nagradu za celokupno umetničko dostignuće, Video Vanguard Award, osvojila je žena, a ove godine ta nagrada pripala je Katy Perry. Njen muž, glumac Orlando Bloom, predstavio je na sceni pre nego što je ona izvela medley svojih najvećih hitova, uključujući pesme „Dark Horse“, „ET“, „California Gurls“, „Teenage Dream“, „I Kissed a Girl“ i „Firework“, prenosi The Guardian. 

Perry je izbegla kritike na račun pesme „Woman’s World“, rekavši: „Postoji toliko mnogo stvari koje moraju da se poklope da bi se imala duga i uspešna karijera kao umetnik. Nema slučajnosti koje traju deset godina.“

 Chappell Roan osvojila je nagradu za najboljeg novog izvođača, posvetivši pobedu „svim umetnicima koji me inspirišu“.

Lenny Kravitz je pružio prikaz rock zvezde od tri pesme, dok su njegovei kolege veterani LL Cool J i Public Enemy udružili snage u medley-ju starih hitova kako bi odali počast revolucionarnom hip-hop izdavaču Def Jam.

Međutim, veče je pripalo Swift, koja je završila veče tako što je postala jedini umetnik koji je pet puta osvojio najvažniju nagradu večeri – video godine. 

Obraćajući se obožavaocima, rekla je: „Uvek pokušavam da pronađem način da vam se zahvalim što ste moj život učinili onakvim kakav jeste“, prenosi The Guardian.