Moj grad

Hoće li grad dobiti groblje za kućne ljubimce?

Foto: Pixabay ilustracija/Alexa

Foto: Pixabay ilustracija/Alexa

U Beogradu je početkom avgusta otvoreno prvo groblje za kućne ljubimce u Srbiji. Godine 2021. najavljivano je da se prvo groblje ove vrste planira u Požarevcu, u okviru Prihvatilišta za pse i mačke, ali ono još uvek nije izgrađeno. Direktora JKP “Komunalne službe” Marka Marjanovića pitali smo dokle se stiglo sa ovim planom.

Marko Marjanović za Boom 93 navodi da je Javno komunalno preduzeće "Komunalne službe" Požarevac pokrenulo inicijativu za izgradnju Groblja kućnih ljubimaca u skladu sa svojim dugoročnim i srednjeročnim planovima.

“U skladu sa tim, sproveden je postupak nabavke izrade Projektne dokumentacije u delu izrade urbanističkog projekta groblja, kao i pokretanje postupka izmene Plana generalne regulacije Požarevca (PGR) koja tretira predviđenu lokaciju, u delu izmene namene zemljišta”, navodi Marjanović.

Prema njegovim rečima, budući da zakonski propisane procedure podrazumevaju čitav niz postupaka, uključujući i javne rasprave, JKP "Komunalne službe" Požarevac očekuje da će se postupak izmene PGR-a završiti u periodu od godinu dana. 

“Nakon izmene PGR, urbanistički projekat Groblja kućnih ljubimaca će se predati Gradu na usvajanje, što će omogućiti dobijanje dozvola i početak izvođenja radova na njegovoj izgradnji”, rekao je Marjanović.

U dokumentu Program poslovanja za 2024. godinu, u delu koji se tiče Plana investicionog ulaganja, u okviru razvojnih projekata proizašlih iz poslovnih aktivnosti i okruženja preduzeća, naveden je Projekat proširenja delatnosti službe „Prihvatilište za pse i mačke lutalice“. U okviru projekta planirano je sedam investicija, čija je ukupna vrednost 5.900.000 dinara. Među planiram investicijama je izrada projekta groblja kućnih ljubimaca, za šta je planirano 1.000.000 dinara iz sredstava samog preduzeća, kao i izgradnja groblja kućnih ljubimaca, za šta bi bio opredeljen iznos od 3.000.000 dinara iz budžeta Grada Požarevca.

U dokumentu se navodi da će investicije u okviru projekta proširenja delatnosti službe „Prihvatilište za pse i mačke lutalica“ biti sprovedene ukoliko se obezbede sredstva u budžetu Grada Požarevca.

Šta raditi kada ugine kućni ljubimac?

Postupanje prilikom uginuća kućnog ljubimca propisano je Odlukom o držanju domaćih i egzotičnih životinja na teritoriji Grada Požarevca.

U Odluci se navodi da je držalac životinje dužan da odmah, a najkasnije u roku od 24 časa, prijavi uginuće životinje nadležnoj veterinarskoj stanici radi utvrđivanja uzroka uginuća.

Član 24 ove odluke glasi:

“Uklanjanje leševa životinja sa javnih površina vrši subjekat kome su povereni poslovi obavljanja delatnosti zoohigijene.

Uklanjanje leševa vlasničkih životinja vrši vlasnik životinje.

Trajno odlaganje ili uklanjanje leševa životinja vrši se na za to određenim mestima, a prema veterinarskim i sanitarnim propisima.”

Pravno ili fizičko lice koje ne ukloni leševe domaćih životinja na način propisan u članu 24. ove Odluke kazniće se novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 50.000,00 dinara.

Na sajtu JKP “Komunalne službe” može se pronaći cenovnik usluga od 1.10.2022. godine. U cenovniku je navedena usluga “skupljanje uginulih pasa i mačaka”, čija je cena 816 dinara po lešu.

O tome šta se u Srbiji radi sa leševima kućnih ljubimaca pisao je BBC na srpskom. U zavisnosti od toga da li žele da zakopaju, spale ili otpreme leš kućnog ljubimca u kafileriju, vlasnici isporučuju posmrtne ostatke operaterima, dok zakopavanje leševa kućnih ljubimaca na sopstvenom zemljištu organizuju sami vlasnici, navode za BBC iz nadležnog Ministarstva poljoprivrede.

Kako dalje navode, ostatke kućnih ljubimca moguće je otpremiti u odobrene objekte - u Beogradu, Vršcu, Kikindi, Kraljevu, Vrnjačkoj Banji, Pančevu. Stočna groblja i jame grobnice za kućne ljubimce, koji su upisani u Registar objekata Uprave za veterinu, postoje u Beogradu, Bačkoj Topli, Kraljevu, Loznici, Nišu i Subotici, a spalionica ima nekoliko – u Pančevu, Beogradu i Titelu. Više pročitajte na LINKU.