Društvo

Građanima će od danas stizati SMS poruke o potencijalnim meteorološkim opasnostima

Foto: Boom93/MMV

Foto: Boom93/MMV

Sistem za prenos hitnih informacija građanima o opasnosti od elementarne nepogode trebalo bi da bude u funkciji od danas i ubuduće će stizati SMS poruke koje se odnose na potencijalne meteorološke opasnosti, izjavio je FoNetu zamenik direktora Republičkog hidro-meteorološkog zavoda (RHMZ) Goran Mihajlović.

On je precizirao da će poruke stizati samo na ugroženim područjima i kada zaista postoji rizik.  


"Poruke neće dobijati građani područja gde nema opasnosti. Obuhvaćene su samo pojave koje su zaista potencijalno rizične. Za vetar su to udari od više od 100 kilometara na čas. Vodilo se računa i da to nisu uobičajene pojave, već nešto što se relativno retko događa, da bi se izbjegla ona druga zamka, da dobijate suviše često neka obaveštenja i da onda ne obratite pažnju", rekao je Mihajlović.  


On je naveo da će pored jakog vetra poruke upozoravati i na mećave, ogromne količine padavina, odrone, bujične poplave, klizišta, tople i hladne talase. 


Mihajlović je izjavio da će u okviru poruke stizati i linkovi sa konkretnim savetima o tome kako da se zaštitite u konkretnim okolnostima.  


"Informacije će biti kratke i jasne, a u meteorološkom smislu sadržaće tip i intenzitet opasne pojave. U samoj poruci postojaće link na stranicu za informacije kako se ponašati i koje aktivnosti sprovesti", rekao je Mihajlović. 
 
On je izjavio da će u određenom okrugu biti potrebno 30 do 45 minuta da svi dobiju SMS poruku.  


"Biće dovoljno vremena za sve građane da mogu da preduzmu aktivnosti, s obzirom da se pojave koje su intenzivnije u kraćem vremenskom intervalu ne dešavaju na celoj teritoriji Srbije", naveo je Mihajlović.  


"Što se tiče meteoroloških opasnosti, RHMZ je inicijator, ali poruke će dostavljati Sektor za vanredne situacije.  Pored SMS poruka građanima, informacije će biti dostupne na displejima duž auto-puteva. Pored toga, Sektor za vanredne situacije će poruke dostavljati i medijima, pre svega sa nacionalnom frekvencijom, pa će na taj način sistemom biti obuhvaćen najveći mogući zahvat", rekao je Mihajlović.  


On je konstatovao da nikada nije moguće bukvalno sve građane obavestiti, ali da će biti obavešten veliki procenat građana.  


"Informisanost je ono što je ključno što se tiče adaptacije na te rizike", ocenio je Mihajlović.