Društvo

Evropa potopljena, a ima li Srbija razloga za brigu: Zaseda Štab za vanredne situacije

Boom93/Arhivska Fotografija

Boom93/Arhivska Fotografija

Meteorološki događaj koji se dešava jednom u nekoliko decenija, tako nevreme koje je zahvatilo Evropu, objašnjava meteorolog Slobodan Sovilj. Iako je RHMZ izdao upozorenje na obilne padavine u Vojvodini, Mačvi, Beogradu i Šumadiji, Sovilj uverava da građani Srbije nemaju razloga za brigu.

Sovilj za N1 kaže da za sada nema upozorenja, odnosno nema rizika u našoj zemlji, ali ističe da treba pratiti upozorenja i obaveštenja Srbijavode i Vode Vojvodine.

„Srbijavode i Vode Vojvodine objavljivaće u narednim danima sve informacije, ali za sada nema rizika“, kaže meteorolog.

U Srbiji je juče u rad zvanično puštena elektronska platforma za prenos hitnih informacija građanima u slučaju najave ili pojave opasnosti od elementarne nepogode ili tehničko-tehnološke nesreće koja može ugroziti živote i zdravlje ljudi i imovinu na određenom području, a Sovilj objašnjava kako sistem funkcioniše i kad će građani biti obaveštavani.

„Dežurni meteorolozi i operativci obeležavaće na posebnoj web GIS aplikaciji deo teritorije koji je potencijalno ugrožen. Poruke će se prosleđivati Ministarstvu unutrašnjih poslova, koje će zatim mobilnim operaterima dostavljati navedene poruke, a oni će, na osnovu lokacije mobilnih uređaja naših građana, dostavljati u realnom vremenu poruke i upozorenja. Poruke neće dobijati svi građani naše zemlje, nego samo na onom delu teritorije gde se određena elementarna nepogoda očekuje ili gde se dogodio tehničko-tehnološki incident“, kaže meteorolog.

Prema njegovim rečima, sistem će biti pokretan samo u određenim situacijama.

„Primera radi, količine padavina koje imamo ovih dana ne dostižu ni blizu te granice koje bi bile potrebne da se ovaj sistem zaista pokrene“, kaže Sovilj.

Redovna odbrana od poplava krajem sledeće nedelje
Srbijavode su danas objavile aktuelnu i očekivanu hidrološku situacija, u kojoj navode da se, s obzirom na značajne količine padavina koje su zabeležene u zemljama regiona, očekuje se da će u narednim danima vodostaji reka u našoj zemlji porasti.

Prema prognozama RHMZ-a, vodostaji na rekama Dunav i Sava će u narednim danima biti u porastu, dok se 19. i 20. septembra može očekivati ulazak u redovnu odbranu od poplava.

„Usled trenutne i očekivane hidrološke situacije JVP „Srbijavode“ u kontaktu je sa Sektorom za vanredne situacije i štabovima lokalnih samouprava. Pomoćnici i nadležna vodoprivredna preduzeća će pratiti vodostaje reka i stanje na terenu na deonicama na kojima su u toku sanacioni radovi i ukoliko bude potrebno biće angažovano dodatno ljudstvo i mehanizacija u cilju sprečavanja plavljenja područja i nastanka oštećenja zaštitnih vodnih objekata“, navode u obaveštenju.

A Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da će u ponedeljak biti održana sednica Republičkog štaba za vanredne situacije.