Društvo

Načelnik Hitne pomoći: Nagle promene vremena povećavaju zdravstvene rizike

Foto: Boom93/M. Veljković

Foto: Boom93/M. Veljković

Potvrđeno da vremenske promene utiču na zdravlje ljudi, pogotovo na pacijente koji pate od neke hronične bolesti. A nagle klimatske promene sve su prisutnije i na našem podneblju. Temperatura je danas u opsegu između 7 i 14 stepeni, što predstavlja značajan pad u odnosu na prethodne dane kada je termometar često prelazio 30 stepeni. Ova nagla promena u vremenskim uslovima imala je uticaj na zdravlje građana, a o tome smo razgovarali sa doktorom Zlatanom Nikontovićem, načelnikom Hitne pomoći.

Doktor Nikontović nam je objasnio da nagla promena vremena može značajno uticati na pacijente sa postojećim hroničnim oboljenjima.

„Posmatrajući pacijente koji su se javljali u poslednje vreme, uočen je porast broja onih sa respiratornim problemima, posebno asmatičara i osoba sa hroničnom opstruktivnom bolešću pluća“, rekao je doktor Nikontović.

On je dodao da vlažno vreme pogoršava stanje ovih pacijenata, uzrokujući češće gušenje i potrebu za medicinskom pomoći.

Takođe, primetio je povećan broj pacijenata sa hipertenzijom zbog varijacija u krvnom pritisku koje ovo vreme može izazvati.

„Srčani bolesnici, kao i asmatičari, su posebno pogođeni. Svaka promena vremena, bilo da je hladno ili vruće, može uticati na njihovo zdravstveno stanje“, istakao je doktor Nikontović.

U periodu vrućina, registrovani su pacijenti sa simptomima stomačnog virusa, kao što su mučnina, povraćanje, problemi sa stolicom i povišena temperatura.

„U poslednjih nekoliko dana, međutim, najčešće se javljaju problemi sa krvnim pritiskom i respiratorni simptomi“, naveo je doktor Nikontović.

Na pitanje o najčešćim simptomima koje pacijenti prijavljuju, doktor je rekao da se često žale na glavobolju, malaksalost, promene raspoloženja, i vrtoglavicu, sve usled varijacija krvnog pritiska.

„Takođe, beležimo i nekoliko slučajeva moždanih udara, iako su takvi slučajevi kod nas relativno retki“, dodao je doktor Nikontović.

U vezi sa preporukama za pacijente, doktor Nikontović savetuje redovno uzimanje propisane terapije i adekvatno oblačenje s obzirom na promene vremena.

„Pacijenti bi trebalo da se oblače u skladu sa trenutnim vremenskim uslovima i da prate uputstva svog lekara. Ako se stanje ne poboljša ili se jave novi simptomi, neophodno je da se obrate svom lekaru ili nama u Hitnoj pomoći“, zaključio je doktor Nikontović.

Promene vremena mogu imati različite efekte na zdravlje, a briga o pravilnom praćenju terapije i prilagođavanje na promene temperature može značajno doprineti očuvanju zdravlja.