Moj grad

Dobar odziv građana na preventivne preglede

Foto: S.Lisac

Foto: S.Lisac

Među zdravstvenim ustanovama u kojima su u nedelju, 15. septembra, obavljeni preventivni pregledi, jesu Dom zdravlja Požarevac i Opšta bolnica Požarevac.

Direktor Doma zdravlja Požarevac dr Dejan Milenković za Boom 93 rekao je da je odziv bio odličan, iako je bilo loše vreme.

U Domu zdravlja obavljeno je 136 preventivnih pregleda odraslih. Urađena je 191 laboratorijska analiza, a ultrazvučni pregled štitaste žlezde uradio je 51 građanin.

Takođe, u Domu zdravlja Požarevac pregledano je četvoro dece školskog uzrasta i troje dece školskog uzrasta.

Nije bilo poslatih na dalju dijagnostiku.

Kako je za Boom 93 naveo direktor Opšte bolnice Požarevac dr Draško Dačić, u nedelju, 15. septembra, u okviru akcije preventivnih pregleda, urađeno je 60 opštih pregleda, 108 laboratorijskih analiza, 70 ultrazvučnih pregleda štitaste žlezde, a zakazano je još 15 naknadnih ultrazvučnih pregleda.

“Od navedenih pregledanih pacijenata, pet pacijenata je upućeno kardiologu, jedan hematologu, jedan pulmologu i 26 za naknadni pregled endokrinologa”, navodi dr Dačić.

Kako je rekao za Boom 93, ima mlađeg stanovništva koje dolazi na preventivne preglede, ali pretežno su u pitanju stariji građani.

Preventivni pregledi organozovani su i u Domu zdravlja Veliko Gradište, Domu zdravlja Žabari, Domu zdravlja Žagubica, Opšoj bolnici Petrovac na Mlavi, Domu zdravlja Petrovac na Mlavi, Domu zdravlja Golubac, Domu zdravlja Kučevo i Domu zdravlja Malo Crniće.

Na nivou Srbije preventivne preglede u nedelju, 15. septembra, obavilo je 27. 441 građana, od toga 1.364 dece, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

U saopštenju se dalje navodi da je više od 2.000 građana upućeno na dalju dijagnostiku, a 31 je hitno hospitalizovan u nekoj od bolnica, zbog potvrđenih oboljenja.

Ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar istakao je da veliki odziv građana potvrđuje da svest o značaju prevencije raste u našem društvu, i najavio da će se sa ovom akcijom nastaviti i u narednom periodu.

„Veliki broj građana koji dolazi nedeljom na preglede, kao i broj onih koji nakon pregleda bivaju hospitalizovani, zbog utvrđenih zdravstvenih parametara i to bez ikakvih simptoma, pokazuje da ovo što radimo itekako ima smisla. Cilj nam je da naši građani počnu da redovno odlaze kod lekara i kada ih ništa ne boli, na kontrole, skrininge. Tada, i kada se dijagnostikuju teška oboljenja, mogućnost izlečenja značajno je veća, a to je u interesu svih nas“ istakao je Lončar.

U ukupno šest dana akcije da, pregled je obavilo više od 172 hiljade građana. Kod više od 15 hiljada građana otkrivena su različita oboljenja, u ranoj fazi.

Akciju besplatnih preventivnih pregleda sprovodi Ministarstvo zdravlja u cilju rane dijagnostike i promocije prevencije kao najefikasnijeg načina brige o zdravlju.