Društvo

Nove direktive Evropske Unije i budućnost energetske sanacije zgrada

FOTO: Boom93 / R. Momirović

FOTO: Boom93 / R. Momirović

U vreme mnogobrojnih političkih i ekonomskih izazova koji su pred Srbijom i Evropom, često u medijima ostanu neprimećene nove uredbe Evropske unije koje poštuje i prati i naša zemlja.

Tako je EU ovog proleća donela novu direktivu o energetskim karakteristikama zgrada. Prema ovoj direktivi, zemlje Evropske unije će biti dužne da svake od sledećih godina rekonstruišu između 2 i 3 procenta postojećih objekata u cilju bolje energetske efikasnosti građevinskog fonda.

Evropska komisija jasno naglašava da će, pored pomoći stanarima da lakše prođu kroz procese energetske sanacije objekata u kojima žive, zemlje članice morati takođe i da razviju mehanizme za finansiranje, obuku i privlačenje većeg broja kvalifikovanih radnika i izvođača. Srbija i ostale zemlje Balkana morale bi da razviju sopstvene strategije i mehanizme da kroz sličnu energetsku tranziciju stambenog fonda prođu sa finansijskim mehanizmima, ali i sa programima kreiranja i privlačenja obrazovanih i stručnih izvođača tog velikog obima radova na energetskoj sanaciji.

U Srbiji se trenutno ustanovljavaju organizovani programi subvencija i kredita za energetsku sanaciju objekata, koji su uglavnom vezani za međunarodne fondove ili kredite institucija kao što je EBRD, a  koji se realizuju zajedno sa Ministarstvom energetike.

Takođe, Svetska banka se priključila Ministarstvu energetike i razvila novi program na istom principu –  SURCE (Scaling-Up Residential Clean Energy Project) (Development Projects : Scaling-Up Residential Clean Energy (SURCE) Project – P176770 (worldbank.org)) – Projekat „Čista energija i energetska efikasnost za građane“ (SURCE) (Projekat „Čista energija i energetska efikasnost za građane“ (SURCE) (mre.gov.rs)).

Prema ovom projektu, Srbija će iskoristiti kreditna sredstva Svetske banke u iznosu od 50 miliona dolara i uložiti još toliko iz sopstvenih izvora, dok će lokalne samouprave obezbediti još 45 miliona dolara subvencija za domaćinstva (Kako se prijaviti za subvencije za zamenu stolarije, izolacije, fasade, solarne panele? (mre.gov.rs)). Ukupan iznos zahvata na polju energetske sanacije porodičnih kuća i stanova mogao bi da, kroz ovaj projekat, premaši 250 miliona dolara do 2027. godine, što je poduhvat koji će ostaviti vidljivog traga na stambenom fondu u Srbiji.

Istovremeno, SURCE projekat, tokom realizacije, pokazuje probleme s kojima se susreće građevinska industrija i koji će sve više dolaziti do izražaja kako projekti energetske sanacije budu učestaliji. Neravnomerna raspoređenost izvođačkih građevinskih firmi širom Srbije ostavlja neke opštine bez mogućnosti da realizuju projekte, sa dugim rokovima čekanja i ograničenim vidovima energetskih sanacija na teritorijama bez ovlašćenih i stručnih izvođača.

Prepoznat je i problem u disproporciji izgradnje visokih zgrada i rekonstrukciji starih i manjih, te zato udruženje Mineralne vune Srbije – MIVUS upozorava na moguće grešaka koje se mogu napraviti u procesu poboljšavanja energetske efikasnosti postojećih objekata.

Više na LINKU