Društvo

Od poplava 2014, u Srbiji se strahuje od svake jače kiše: Nadležni uveravaju – ne preti nam apokalipsa

Boom93/Arhivska fotograija

Boom93/Arhivska fotograija

Povodom poplavnog talasa koji je pogodio centralnu Evropu održana je sednica Štaba za vanredne situacije, posle koje kažu - Srbiji ne prete poplave i apokaliptične scene.

Moglo bi se reći idilična slika Dunavskog keja u Beogradu. Ni nalik onima koje gledamo širom Evrope. Iako je nivo Dunava porastao i kroz Srbiju, vodostaj u Beogradu sa današnjih 215 centimetara daleko je od granice redovne odbrane od poplava. Nešto ozbiljnije biće u uzvodno.

„Taj udarni talas će biti u narednih pet šest dana i mi očekujemo da će na gornjem toku Dunava, znači od stanice Bezdan na ulazu pa do ispod Slankamena, imaćemo veće poraste vodostaja“, objasnio je hidrolog RHMZ Dejan Vladiković.

„Dunav će se kretati između redovne i vanredne odbrane od poplava. Ne očekujemo neke apokaliptične scene i neku tešku situaciju“, rekao je direktor Srbijavoda Goran Puzović.

Jer od 2014. godine i poplava u Srbiji se strahuje od svake jače kiše.

„Uslovno govoreći mi smo imali sreće zato što smo bili na obodu tog ciklona, odnosno bili smo na obodu centralnog dela padavina unutar tog ciklona. na neki način bili zaobiđeni kada pričamo o padavinama ali nismo bili zaobiđeni kada je u pitanju pad temperature“, rekao je klimatolog Vladimir Đurđević.

Za vikend, od letnjih temperatura i kratkih rukava, našli smo se polovinom septembra gotovo u zimskim okolnostima. Oni sugrađani koje smo zatekli upravo pored Dunava uglavnom ne strahuju od mogućeg izlivanja reka kod nas.

„Tu je bilo poplava i poplava. Tako da ovo, ovo je jako mali vodostaj. To će doći i proći, brzo će se zaboraviti“.

„Plašim se, zato što živim tu na 100 metara odavde i imala sam već sam dve poplave preživela“.

„Sve je moguće, ja lično volim Dunav i treba malo da naraste“.

„Ne plašim se. Mislim da neće kod nas doći taj talas ili šta već“, rekli su građani.

 Zbog dvomesečne suše i do skoro niskog vodostaja reka, ovog puta veći problemi će nas izgleda zaobići.

„Ne očekujemo ni ugrožavanje imovine ni ugrožavanje ljudskih života“, kaže premijer Miloš Vučević.

Pod posebnom pažnjom biće ipak nelegalno izgrađena vikend naselja na Dunavu. Na one koji bi mogli da se nađu u potencijalno ugroženom području apeluju nadležni da prate instrukcije, a ne da se ponašaju na svoju ruku.