Moj grad

Mobilni paneli spremni u slučaju opasnosti od poplava

Boom93/Arhivska fotograija

Boom93/Arhivska fotograija

Golubac je jedno od retkih mesta u Srbiji koji u sistemu odbrane od poplava koristi mobilne metalne panele.

Kako je za Boom 93 rekao zamenik predsednika Opština Golubac Marko Stojaković, rekonstrukcija golubačkog keja urađena je 2013. godina, a zatim su kupljene i mobilne metalne ploče. 

Montažni odbrambeni bedem bio je montiran 2014. godine, kada su postojale pretnje od visokog vodostaja Dunava. Prema pisanju Danasa, ovaj bedem se prostirao na skoro dve trećine keja uz Dunav, koji je dužine 1.740 metara. Visina panela je 1,2 metra. Montažne metalne panele kupilo je JVP "Srbijavode".

Kako je pisao RTS 2014. godine, rekonstrukcija keja koštala je oko 4,5 miliona evra, a sami paneli oko milion. Izradila ih je Nemačka firma KUBRA.

Za Boom 93 Marko Stojaković naveo je da su mobilne metalne barijere pod ključem i da su očuvane. 

“Golubac je spreman za jedan vid odbrane od poplava, za slučaj da treba”, naveo je Stojaković.

Mobilne metalne barijere predstavljaju moderan sistem u zaštiti od poplava. Koriste ih veći evropski gradovi. Njihova prednost je to što se postavljaju mnogo brže nego vreće sa peskom i ne propuštaju vodu. U Srbiji su, osim u Golupcu, korišćene u Novom Sadu. Pokazna vežba postavljanja mobilnih panela za zaštitu od poplava održana je 2019. godine u Sremskoj Mitrovici. Mobilni sistem opreme za odbranu od poplava ima i Paraćin.

Marko Stojaković naveo je da je za sada sve u redu kada je vodostaj Dunava u pitanju.

Prema podacima sa izveštajne stanice Golubac, dostupne na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda, vodostaj Dunava, danas, 17. septembra, iznosi 644 cm i ne prevazilazi granicu redovne odbrane od poplava. 

Kako navodi RHMZ, vodostaj Dunava je u većem porastu do Bogojeva, a nizvodno u umerenom porastu sa tendencijom većeg porasta naredna četiri dana. Vodostaji na Dunavu na današnji dan su u domenu sredje visokih i srednjih.

Juče je povodom hidrološko-meteorološke situacije u regionu i u Republici Srbiji održana vanredna sednica Republičkog štaba za vanredne situacije.

Kako se navodi na sajtu JVP “Srbijavode”, na sednici je utvrđeno da je trenutna hidrološka situacija na vodotocima I reda je stabilna. Što se tiče reka Dunav i Sava očekuje se da će dostići kriterijum za proglašenje redovne odbrane od poplava koja će se i sprovoditi. Vodostaji na ostalim vodotocima su u granicama niskih vodostaja, a akumulacije spremne za prijem poplavnih talasa.

Svi subjekti iz Operativnog plana odbrane od poplava sprovode redovne aktivnosti i mere i nalaze se u stanju pripravnosti za postupanje u slučaju eventualnih nepredviđenih okolnosti.

Sve mere, raspoloživa sredstva, ljudstvo i oprema biće u dvadesetčetvoročasovnom stanju pripravnosti do potpune stabilizacije vremenskih prilika i hidrološke situacije na svim slivovima.

Kako danas prenosi Beta, načelnik Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić izjavio je da većina vode koja otiče iz Slovačke, Poljske i Rumunije, koje su pogođene katastrofalnim poplavama koje je izazvao ciklon "Boris", neće ići ka Srbiji, ali da je najveća pažnja usmerena na Dunav, iako se ne očekuje da će biti pređena granica vanredne odbrane od poplava.

"Može eventualno doći do izlivanja Dunava u delu naselja Kamenjar u Novom Sadu, to su bukvalno vikendice koje se nalaze u toku reke", kazao je Čaušić.

Dodao je da nije bilo nikakvih problema sa izlivanjem vodotokova u Srbiji tokom prethodnih nekoliko dana intenzivnih padavina, jer su korita reka zbog dugotrajne suše, skoro presušila ili su sa smanjenim vodostajem.