Društvo

Dekan: Da li će neko završavati fakultet, ako prosvetarima date 20 odsto više od plata u tržnim centrima?

FOTO: Boom93/S.Lisac

FOTO: Boom93/S.Lisac

Na Fizičkom i Hemijskom fakultetu su nastavničke smerove ove godine upisala po tri studenta, a dekani tih obrazovnih ustanova Ivan Belča i Goran Roglić tvrde da ispunjenje zahteva sa protesta prosvetnih sindikata i prosečna plata za nastavnike neće biti dovoljni da nekoga privuku u učionicu, već su potrebne šire, sistemske mere države.

„Trenutno je plata u pojedinim prodavnicama u tržnom centru 70.000 do 80.000 dinara. Ako nekome ko je završio fakultet i treba da uči našu decu date samo 15 ili 20 odsto veću platu od toga, da li zaista neko misli da će iko završavati fakultet i baviti se tim poslom“, upitao je Roglić.

On je rekao da su pre godinu i po dana dekani osam fakulteta Ministarstvu prosvete poslali platformu za očuvanje nastavnika u školama, u kojoj je predloženo da nastavnička plata bude 30 odsto iznad prosećne.

To ne može da se ostvari odmah, ali je suština da se postavi kao cilj i da oni koji upisuju fakultet imaju osećaj da ih čeka bolja pozicija kad se zaposle. Trenutno im je perspektiva prilično loša i to sigurno nije stimulativno za upisivanje nastavničkih smerova, izjavio je Roglić.

On je dodao da mu je rečeno u nezvaničnim razgovorima da je Ministarstvo prosvete svesno problema, ali da nije sve u njihovim rukama.

Kod tog problema Ministarstvo prosvete samo ne može mnogo da uradi. To je pitanje i za ministarstva finansija i državne uprave. Država mora da donese odluku šta hoće sa obrazovanjem – da li da školujemo ljude za šrafciger industriju, koji će da rade u fabrikama Jura i Leoni, ili žele da školujemo kadar kakav je nekada školovan u ovoj zemlji, izjavio je Roglić.

On je naveo da su neophodne analize i precizni podaci koliko nastavnika nedostaje, ko predaje u školama, kakve su njihove kvbalifikacije.

Ta analiza treba da bude prvi korak, bez nje ispada da svi pričamo napamet. Moramo da znamo koliki je obim problema, pa da se onda preduzimaju koraci, rekao je Roglić i dodao da se godinama kasni sa rešavanjem nedostka prosvetnog kadra.

Roglić je ocenio da je poražavajuća činjenica da nastavnici treba da dobiju status zaštićenog lica.

Pripadnik sam starije generacije, koja je išla u osnovnu i srednju školu 70-ih i 80-ih godina, kada je nastavnik uživao postovanje i nikome nije palo na pamet da mu se suprotstavi, izjavio je Roglić.

Belča je naveo da se pad interesovanja za upis nastavničkog smera na Fizičkom fakultetu primećuje od 2015. godine i da bez reakcije države nema pomoći.

To da nastavnici imaju prosečnu platu nije nikakav zahtev – da nastavnici imaju platu kao pica majstori, rekao je Belča povodom protesta prosvetnih radnika.

Belča je ocenio da je nebezbednost opšti problem u Srbiji, ne samo u učionici.

U školama je problem dodatno narastao, ali to je nešto što se dešava godinama – degradacija školstva. To nije samo za vreme sadašnje vlasti, već je nekoliko desetina godina nastajalo, izjavio je Belča.