Moj grad

Nivoi vodotokova na bezbednom nivou

Foto: Dunav ilustracija/ J. Stojićević

Foto: Dunav ilustracija/ J. Stojićević

Služba za zajedničke poslove i vanredne situacije Grada Smedereva saopštila je da je obilaskom svih vodotokova prvog i drugog reda, nakon obilnih padavina na teritoriji grada, konstatovano da trenutno nema opasnosti od izlivanja i ugrožavanja ljudi i materijalnih dobara.

Iz Službe navode da su nivoi vodotokova na bezbednom nivou i da u putnim kanalima kao putnim objektima za odvođenje atmosferskih voda sa kolovoza nije evidentirano zadržavanje vode.

Kako Republički hidrometeorološki zavod za statistiku navodi danas, 18. septembra, vodostaj Dunava je u većem porastu do Novog Sada, nizvodno u umerenom porastu sa tendencijom većeg porasta naredna četiri dana. Vodostaji na Dunavu su na nivou srednje visokih i srednjih.

Prema podacima sa izveštajne stanice Smederevo dostupnim na sajtu RZS, vodostaj Dunava na današnji dan je 432 cm i ima tendenciju rasta. Granica redovne odbrane od poplava iznosi 600 cm. 

Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje da se očekuje da će na Dunavu narednih dana vodostaji biti u većem porastu.
Dostizanje i prevazilaženje granica redovne odbrane od poplava očekuje se: kod Bezdana 19. septembra, kod Apatina 20. septembra, a kod Bogojeva, Bačke Palanke i Novog Sada 21. septembra sa tendencijom daljeg porasta.

Povodom hidrološko-meteorološke situacije u regionu i u Republici Srbiji u ponedeljak je održana vanredna sednica Republičkog štaba za vanredne situacije.

Kako se navodi na sajtu JVP “Srbijavode”, na sednici je utvrđeno da je trenutna hidrološka situacija na vodotocima I reda stabilna. Što se tiče reka Dunav i Sava očekuje se da će dostići kriterijum za proglašenje redovne odbrane od poplava koja će se i sprovoditi. Vodostaji na ostalim vodotocima su u granicama niskih vodostaja, a akumulacije spremne za prijem poplavnih talasa.

Svi subjekti iz Operativnog plana odbrane od poplava sprovode redovne aktivnosti i mere i nalaze se u stanju pripravnosti za postupanje u slučaju eventualnih nepredviđenih okolnosti.

Sve mere, raspoloživa sredstva, ljudstvo i oprema biće u dvadesetčetvoročasovnom stanju pripravnosti do potpune stabilizacije vremenskih prilika i hidrološke situacije na svim slivovima.

Kako je juče prenela Beta, načelnik Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić izjavio je da većina vode koja otiče iz Slovačke, Poljske i Rumunije, koje su pogođene katastrofalnim poplavama koje je izazvao ciklon "Boris", neće ići ka Srbiji, ali da je najveća pažnja usmerena na Dunav, iako se ne očekuje da će biti pređena granica vanredne odbrane od poplava.