Moj grad

Škole u gradu raspisuju konkurse, ali nastavnika matematike, fizike i hemije nema ni na birou

Foto: Boom93/M. Veljković

Foto: Boom93/M. Veljković

Škole u celoj Srbiji godinama unazad suočavaju se sa istim problemom, nedostatkom nastavnika matematike, fizike, hemije i informatike, a slična situacija je i u školama u Požarevcu.

Prema zvaničnim podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, filijala Požarevac, koju su dostavljeni redakciji Boom93, na evidenciji trenutno nema nijednog nastavnika matematike, fizike i informatika.

Kako sa biroa dodaju, na evidenciji nezaposlenih lica trenutno se nalazi samo 8 nastavnika razredne nastave (profesor razredne nastave i učitelj).

Međutim, upravo ovi nastavnici najviše fale školama u gradu, a među njima prednjače oni koji predaju matematiku.

Direktori osnovnih škola u Požarevcu, navode da gotovo sve škole redovno raspisuju konkurse za ova radna mesta, ali kako direktori napominju, nema kandidata, a često pribegavaju tome da usled nedostatka nastavnika matematike, za određeno vreme prime i studente ili apsolvente sa Matematičkog fakulteta koji vrše zamenu.

U jednom delu škola situacija je prema rečima direktora solidna, osim nastavnika matematike kojih nema, a konkursi se za ova radna mesta redovno raspisuju.

"Za sada u školi imamo sve potrebne nastavnike, a generalno u gradu preko aktiva direktora jedni drugima pomažemo kada je potrebna određena zamena u nastavi", navodi za Boom93 direktor Osnovne škole "Kralj Aleksandar", Goran Seger, koji je i jedini rekao da nema potrebe za nastavnicima.

Slična situacija je i u školi "Dositej Obradović", gde jedan nastavnik matematike nije stručno zastupljen jer još uvek studira matematiku kao i nastavnik fizike koji završava master rad.

I u Kostolcu fale matematičari, fiziku predaje nastavnik hemije

"Najviše nam fali nastavnik matematike. Pokušavali smo i preko fakulteta da nam pošalju zainteresovane apsolvente, ali nam se niko nije javio. Sa biroa je uzaludno tražiti, jer nema kandidata. Problem premostimo tako što to bude najčešće neko od učitelja ko vlada dobro gradivom matematike. I imamo deo norme za fiziku, tu smo dva puta raspisivali konkurs, ali se niko nije javio i to nam trenutno predaje nastavnik hemije", navodi direltorka Osnovne škole "Jovan Cvijić", Sunčica Marković.

Prema njenim rečima, vremenom svi predmeti postaju problem, jer kada neko od nastavnika ode na bolovanje i potrebna je zamena škola me može da nađe ni nastavnika srpskog.

Slaba zainteresovanost za nastavničke smerove

Kada je reč o nastavničkim smerovima, situacija potvrđuje evidentan pad interesovanja poslednjih godina za upis na ove studijske programe, pa je tako za nastavničke smerove bilo ukupno oko 260 zainteresovanih.

Taj broj je i mnogo manji jer, kako navode, ne znači da će se svi upisani studenti na studijskim programima biologija, istorija i matematika opredeliti za nastavnike.

Alarmantna situacija je za nastavnike hemije, gde je upisan samo jedan student, fizike - tri upisana studenta i geografije sa 14 upisanih.