Društvo

Od početka godine poginulo 49 motociklista: Rizik veći tokom jeseni – neophodna bolja edukacija svih vozača

FOTO: Boom93/J. Jacić
Ilustracija

FOTO: Boom93/J. Jacić Ilustracija

Na putevima u Srbiji je tokom ove godine poginulo 49 motociklista. Tokom jeseni će ih biti manje u saobraćaju, ali se rizik od saobraćajnih nezgoda povećava. Predsednik Asocijacije za bezbednost motociklista Vladimir Jevtić rekao je da je ključ u prevenciji, kao i da bi vozači motocikala morali da, osim obavezne kacige, kupe i drugu zaštitnu opremu kako bi bili sigurniji u saobraćaju.

U saobraćajnim nesrećama od početka godine poginulo je 49 motociklista. Broj vozača motora se sa hladnijim vremenom smanjuje, ali se rizik od saobraćajnih nezgoda povećava zbog veće gužve i lošijih vremenskih uslova, piše rts.rs.

Predsednik Asocijacije za bezbednost motociklista Vladimir Jevtić rekao je da motosezona traje sve vreme, kao i da je u saobraćaju sve veći broj motociklista.

„Put je mesto gde se odvija život. Međutim, statistika koja kaže da je od početka godine poginulo 49 vozača, da nam je ukupno poginulo preko 350 ljudi u Srbiji u svim saobraćajnim nesrećama, da imamo 12.850 povređenih i 1.222 vozača i putnika motocikla je poprilično zabrinjavajuća“, rekao je Jevtić.

Pozvao je sve na akciju, pošto nam, kako je rekao, saobraćajne nesreće oduzimaju ono što je najvrednije – mlade živote.

Jevtić je apelovao na sve motocikliste da nose zaštitna odela, kao i da u moto-svetu nije opravdanje da se ona ne nose.

„Kada padnete sa motocikla, ono što najčešće viđamo kod vozača su farmerke ili neke kratke pantalone. Morate računati na to da ćete najčešće pasti na noge. Sam izgovor da je vrućina je nešto što nije prihvatljivo u moto-svetu“, rekao je Jevtić.

Zakon propisuje da motociklisti od zaštitne opreme moraju da imaju samo homologovanu zaštitnu kacigu, ali, kako kaže Jevtić, vozači moraju biti odgovorni prema sebi i svojoj porodici.

„Suština motocikla, koji je prelepa stvar, još jednom ponavljam, ne treba se stalno bazirati na crnu stranu motocikala, jeste da se posle svake vožnje kući vratite živi i zdravi“, istakao je Jevtić.

Poručio je da je nakon kupovine dobrog motocikla nema opravdanja da se ne kupi i odgovarajuća zaštitna oprema, kao i da se ne sme praviti razmak između te dve kupovine. Ipak, ukazao je na problem cene zaštitne opreme.

„Nama su porezi za zaštitnu opremu neverovatno visoki i nama je oprema jako skupa i, nažalost, nije dostupna. Ovo je stručni savet Ministarstvu finansija. Pričamo o ugroženoj kategoriji učesnika u saobraćaju, gde jednostavno te stvari moraju da se svedu na nešto da bude pristupačno. Edukacija u auto-školama nije apdejtovana 15 godina. Nisu krive auto-škole, nego pravilnik po kojem one rade, a za 15 godina se sve drastično promenilo“, rekao je Jevtić.

Poručio je da je ključ u prevenciji i da mora da se stvori nova generacija vozača koji će drugačije percipirati saobraćaj.