Sport

„Lepa prilika za Zvezdu da ih uhvati na ‘spavanju'“: Imaju li crveno-beli šanse protiv Benfike?

Fudbaleri Crvene zvezde započinju učešće u Ligi šampiona.

Prvi protivnik je Benfika, a utakmica se igra na stadionu „Rajko Mitić“ sa početkom od 18.45 časova.

Ova sezona najkvalitetnijeg klupskog evropskog fudbala je drugačija u odnosu na prethodne.

Po prvi put ćemo na delu videti novu formu takmičenja u kojoj učestvovati 36 ekipa, umesto pređašnja 32 tima, a svaki tim će sada igrati po osam utakmica, a ne šest kao pre.

 
Novo je i to da će se sada sve utakmice igrati protiv različitih protivnika, četiri utakmice se igraju kod kuće, a četiri u gostima, te neće biti revanš susreta, a iz ovoga jasno proizilazi da je nestala grupna faza takmičenja.

Sada postoji jedinstvena tabela u kojoj su prisutne sve ekipe koje se bore za što bolji plasman nakon prve faze takmičenja.

Timovi koji ligaški deo završe od prvog do osmog mesta kvalifikuju se za osminu finala, dok će timovi koji budu plasirani od 9. do 24. mesta igrati baraž za ulazak u osminu finala Lige šampiona.

Ekipe koje se plasiraju ispod 24. mesta završavaju takmičenje, odnosno više nema prelaska timova iz Lige šampiona u Ligu Evrope, kao što je to bio slučaj do sada, što je i još jedna promena u odnosu na prošli format takmičenja.

 
Zato će biti važno sakupljati što je više moguće bodova iz utakmice u utakmicu, a Zvezda će prvu priliku za „žetvu“ bodova imati u četvrtak na domaćem terenu.

Fudbalski stručnjak Milovan Rajevac u izjavi za Danas ističe da mu se novi format takmičenja čini zanimljivim, ali da se ne usuđuje da prognozira plasman Zvezde na kraju prve faze.

– Nismo još naviknuti na ovaj sistem takmičenja ni mi gledaoci, a ni fudbaleri, tako da će trebati malo vremena da prođe dok ga prosto ne prihvatimo. Mislim da je ovaj sistem takmičenja bolji, da mnogo toga više pruža. Prvo, ekipe će igrati više utakmica, dakle i zarada od ulaznica će biti bolja, a i sviđa mi se što će se mečevi igrati protiv različitih protivnika, to će pružiti priliku i igračima, ali i trenerima da se “izmere” sa onima najboljima u Evropi. Što se tiče Zvezde, dobro igra, baš pratim domaću ligu i vidim da su ušli u trkačku formu, a bez toga danas ne možete da igrate savremen fudbal, pogotovo ne u Evropi. Dakle, vidi se da momci trče dobro, a što se tiče nekih prognoza – ne bih o tome. Zvezda se nalazi u visokom društvu, sa gigantima evropskog fudbala i nezahvalno je davati bilo kakve prognoze oko plasmana – zaključuje on.

 
Novinar Sport Kluba Nikola Stamenić pozitivno gleda na novi sistem takmičenja.

 
– Prvo veče utakmica, miriše na dobro, dosta golova, a svaki gol je bitan. Velika je konkurencija u pitanju, za prvih osam mesta participira sigurno nekih 16 ekipa. Fudbalu je trebalo nešto novo, a pogotovo Ligi šampiona i mislim da je ovaj format takmičenja pun pogodak.

Nas sagovornik koji i inače prati domaći fudbal, a pogotovo igre Zvezde, ističe da srpski šampion nije bez šansi ove jeseni i zime.

– Za Zvezdinu borbu ključna je prva utakmica. Benfika je više uložila u tim od Zvezde ovog leta, ali je u krizi i već je promenila trenera. Ovo je lepa prilika za Zvezdu da ih uhvati na „spavanju“. Benfika će dizati formu tokom sezone i mnogo je bolje za Zvezdu da sa njom započinje takmičenje, negoli da prvu fazu zatvara utakmicom protiv nje. Ako crveno-beli budu pobedili, otvoriće sebi put ka TOP 24. Videli smo neke projekcije superkompjutera koje su dale podatak da će se 24. mesto moći „uhvatiti“ i sa devet osvojenih bodova. Dakle ako bi Zvezda večeras upisala tri poena, bila bi nadomak plasmana u drugu fazu takmičenja.

On dodaje da je crveno-belima više odgovarao stari sistem takmičenja, iako se ovaj novi čini atraktivnijim.

 
– Mislim da je Zvezdi više odgovarao onaj prethodni format takmičenja i da je za nju bio bolji. Kada pogledamo samo njihovo prethodno učešće u Ligi šampiona, vidimo da su u grupi imali Jang Bojs koga su trebali i morali pobediti i da su to učinili, imali bi siguran plasman u Ligu Evrope. To što ih nisu pobedili dovoljno govori o Zvezdi i kvalitetu tog tima, ali i potpunog promašaja kada govorimo o izboru trenera. E sada više toga nema i moraće se težim putem do nastavka takmičenja. Ali i kad bismo na sekund pomislili da je i dalje onaj stari format takmičanja videli bismo da bi Zvezda na žrebu bila u trećem šeširu i da bi joj možda iz onog poslednjeg došao Slovan, što bi je opet stavio u pol-poziciju za Ligu Evrope sa proleća. Ali šta je – tu je i ovaj novi format donosi neke nove zanimljivosti, više će se utakmica odigrati na domaćem terenu, klubovi će samim tim i više novca zaraditi, tako da ni to nije loše sa te finansijske situacije.

 
Za kraj je prokomentarisao pobedu Bajerna nad Dinamom iz Zagreba od 9:2, koja je i na njega ostavila snažan utisak.

– Jeste opomena za klubove koji su manje ulagali ovog leta u svoje timove, ali mislim da nije bojazan za Zvezdu jer ona igra u gostima sa Interom, Milanom i Monakom od ovih ajčih timova. Italijani nemaju taj mentalitet kao Bajern da ti daju 15 golova na utakmici samo ako vide da to i mogu da učine, a ni od Monaka ne očekujem neku goleadu. Zvezda je već igrala sa Bajernom u Ligi šampiona 2019. godine i u Beogradu je izgubila sa 6:0. Sećam se te utakmice jako dobro, igrači Zvezde su se odbijali od Bajernove igrače kao kegle i da, to je možda i najlošija Zvezdina utakmica u psolednjih pet godina. Tako da, u Minhenu nismo videli ništa novo, Bajern je jak, ali utisak jačim čini što je ovo najteži Dinamov poraz u istoriji kluba, ako i što je postignut rekordan broj golova na jednoj utakmiči – čak devet.

On dodaje da su, kako kaže, imali krizne momente i pre, doveli su Harija Kejna prošlog leta i nisu uspeli da osvoje titulu ni u Bundesligi ni u Ligi šampiona.

– Imaće oni slične momente i u ovoj sezoni, ali evo sada se potrefilo da im je na „noge“ došao Dinamo baš kada su u sjajnoj formi i kada su za vikend već postigli šest golova u pobedi protiv Holštajna u Kilu. Ne znam da li možemo da očekujemo neki sličan rezultat ovome, mada verujem da ćemo se nagledati ubedljivih pobeda jer upravo gol-razlika može da odvoji timove na tabeli, pogotovo u njenom vrhu. Ali što se tiče Zvezde, ne brinem, od protivnika tog kalibra ona ima samo Barselonu za protivnika, ali igra u Beogradu, što je ipak drugačija okolnost, iako Barselona izgleda izvanredno ove sezone i čini mi se da je jača i od Reala. Ali Zvezdi treba uputiti jedno srećno pred početak evropske sezone i verujemo da će se predstaviti u pravom svetlu.