Društvo

Planiraju li stiški poljoprivrednici protest?

FOTO: M. Veljković/Boom93

FOTO: M. Veljković/Boom93

Ujedinjena udruženja poljoprivrednika Srbije najavljuje novi protest nakon što je Vladi Srbije istekao rok od 15 dana, koliko joj je dato za ispunjenje zahteva poljoprivrednika.

Boom 93 kontaktirao je Nedeljka Savića, predsednika Udruženja poljoprivrednika "Stig" kako bismo saznali da li će stiški poljoprivrednici da se pridruže protestu.

Savić navodi da oni nisu dali taj rok.

"Videćemo šta se dešava, videćemo koji su zahtevi pa ćemo po tome odlučiti da li ćemo se pridružiti sada ovom protestu", rekao je Savić za Boom 93.

Pismo sa zahtevima upućeno Vladi potpisali su Udruženje poljoprivrednika Aradac, Udruženje poljoprivrednih proizvođača Subotice, Savez udruženja poljoprivrednika Banata i Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije, uz podršku udruženja Novoseljanski paori, Banatska crnica i Dolovački paori.
  
Ti poljoprivrednici su zatražili hitne mere za saniranje suše, odlaganje plaćanja poljoprivrednih kredita, isplatu 17.000 dinara po hektaru za sertifikovano seme bez pravdanja kupovine računima u ovoj godini, gorivo bez akcize na benzinskoj pumpi od 2025, rešenje problema dugova prema Penzijsko-invalidskom fondu (PIO), uređenje robne berze, kao i momentalnu isplatu svih neisplaćenih subvencija od 18.000 dinara po hektaru.

"U sporazumu koji smo mi potpisali tamo piše da će biti raspisan javni poziv od 15. oktobra. Čekamo taj rok da dođe, pa ćemo videti", rekao je Nedeljko Savić. 

Podsetimo, predstavnici sedam poljoprivrednih udruženja sastali su se u julu sa premijerom Milošem Vučevićem i Ministarstvom poljoprivrede u Vladi Srbije. Nedeljko Savić potvrdio je da je postignut dogovor između Vlade i poljoprivrednika. Više pročitajte na LINKU.