Svet

Poljska užurbano učvršćuje nasipe pred poplavnim talasom

Boom93/Arhivska Fotografija/Ilustracija

Boom93/Arhivska Fotografija/Ilustracija

U Poljskoj se polako povlači voda posle bujičnih poplava na jugozapadu zemlje na granici sa Češkom, dok vatrogasna služba, vojska, policija i mnogi građani užurbano učvršćuju nasipe u srednjem toku Odre kuda je u Vroclav noćas stigao poplavni talas.

Velike gradove u dva regiona od ukupno pet pogođenih, Opole u Opolskom vojvodstvu i metropolu Donje Šlezije Vroclav, spasio je od reprize tragičnih poplava 1997. godine novi polder, najveći u Srednjoj Evropi, Raćibož Dolni  koji je efikasno usporio i smanjio poplavni talas.

Noćas je u Vroclavu Odra dostigla vodostaj 6,23 m, skoro dva metra veći od prvog stepena uzbune zbog poplava ali najmanje metar manji od vodostaja 1997. godine kada je grad sa mnoštvom kanala koji nazivaju i poljska Venecija ostao gotovo ceo pod vodom.

"Prerano je da proglasimo da smo pobedili poplavu u Vroclavu. Neosnovano bi bilo olakšanje i euforija da je sve iza nas", upozorio je danas na sednici Kriznog štaba u Vroclavu premijer Donald Tusk koji od petka neprestano obilazi ugrožena područja.

Dok se u planinskim naseljima i gradovima u podnožju planinskog venca Krkonoše i Jesenjiki, pre svega u Klodskoj kotlini voda ubrzano povlači i vatrogasci, vojnici i drugi građani raščišćavaju nanose mulja i krš od oborenog drveća, porušenih kuća, mostova koji je izronio kada se voda povukla u srednjem toku Odre i Visle, severnije je glavni zadatak odbrana nasipa.

Građani dobrovoljci pomažu da se nasipi učvrste vrećama sa peskom dok je vojska digla svoje helikoptere gde je potrebno da se mesta gde je voda probila nasip učvrste i zapuše ogromnim vrećama sa peskom jer su polderi i brane usporili i time i produžili vrh poplavnog talasa koji će prolaziti umesto za jedan dan čak nekoliko dana pa su nasipi pod izuzetnim opterećenjem. 

"Sada su najvažniji nasipi" apelovao je još sinoć premijer Donald Tusk i zamolio građane da ako ne pomažu sa učvršćivanjem nasipa da ne šetaju po njima da posmatraju bujicu.

Popodne u Vroclav dolazi predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen na sastanak sa premijerima Poljske, Češke, Slovačke i Austrije da vide kako će Evropska unija iz svog fonda za elementarne nepogode, ali i preko drugih instrumenata, pomoći poplavljenim zemljama da saniraju štete od nekoliko milijardi evra.

U tzv. "hiljadugodišnjoj poplavi" na jugu i jugozapadu Poljske 1997. godine život je izgubilo 56 ljudi, u ovim poplavama sedmoro, bez krova nad glavom ostalo je tada 7.000 ljudi, a štete koje su pogodile dva odsto teritorije Poljske procenjene su na preko tri milijarde evra u preračunu.

U susednoj Češkoj potvrđeno je pet žrtava poplava a poplave koje su posle obilnih kiša koje je od sredine prošle sedmice doneo na Srednju Evrope ciklon Boris iz pogođenih regiona na istoku zemlje na planinama u pograničju. poplave su se posle doline oko industrijskog centra na istoku, Ostrave, u slivu Odre i Labe proširile na sliv Morave na jugu Češke koja se uliva u Dunav i Vltave koja se iznad Praga uliva u Labu.

Situacija je, po proceni češke vlade, predsednika regiona i poplavljenih opština, ipak takva da sutra i u subotu mogu da se održe regionalni i izbori za trećinu Senata češkog parlamenta.