Ekonomija

Vlada Srbije usvojila predlog izmena i dopuna Zakona o budžetu za 2024. godinu

Boom93

Boom93

Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetu za 2024. godinu, kojim je predviđeno da ukupno planirani prihodi iznose 2.173,4 milijarde dinara, izjavio je posle sednice Vlade premijer Miloš Vučević.

Rasprava u parlamentu o tom zakonu počinje u ponedeljak.Vučević je za RTS rekao je da se ukupan budžet povećava za 132,5 milijarde dinara.

Dobra stvar je, kako je ocenio, da se izdvaja više noca za podršku porodicama sa decom, 25 milijardi dinara, a da dodatnih 20 milijardi ide za zdravstvo.

"Poljoprivrednicima ide 20 dodatnih milijardi dinara, povećavamo subvencije za ratare i stočare, opredelili smo sredstva koja treba da nam pojačaju i saobraćajnu infrastrukturu, kupovinu novih vozova, voza koji bi trebalo da saobraća između glavnog grada i aerodroma 'Nikola Tesla' i Ekspa i pripremamo infrastrukuturu i sve neophodne stvari za vraćanje vojnog roka", rekao je Vučević.

Vlada Srbije: Rebalansom republičkog budžeta prihodi povećani 6,5 odsto

Predlogom zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetu Srbije za 2024. godinu, koji je Vlada danas usvojila, prihodi državne kase iznose 2.173,4 milijarde dinara, što je za 132,5 milijardi dinara, odnosno 6,5 odsto više u odnosu na iznos prihoda predviđen inicijalnim budžetom.Poreski prihodi planirani su u iznosu od 1.864,8 milijardi dinara (povećanje od 106,2 milijarde dinara), a neporeski u iznosu 275,1 milijarda dinara (povećanje od 28,4 milijarde dinara), saopšteno je posle sednice Vlade Srbije.

Projektovana stopa privrednog rasta za 2024. godinu, prema proceni Ministarstva finansija, iznosi 3,8 odsto BDP-a, što je više od originalne procene koja je iznosila 3,5 odsto.

U apsolutnom iznosu to je 8.946,2 milijarde dinara, odnosno 76,3 milijarde evra.

Predloženim rebalansom budžeta su, između ostalog, predviđena veća izdvajanja za kapitalne investicije, za ostvarivanje prava iz oblasti zaštite porodice i dece, za zdravstvo, poljoprivredu, ekologiju, prosvetu, kulturu, odbrambeni sektor.

Na današnjoj sednici usvojen je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, kojim je predviđeno povećanje iznosa roditeljskog dodatka i paušala za nabavku opreme za dete, za decu rođenu 1. januara 2024. godine i kasnije.

Tim zakonom ubrzaće se proces ostvarivanja prava na dečji dodatak i omogućiti smanjenje dokaza koji su potrebni da bi se ovo pravo ostvarilo, navodi se u saopštenju Vlade.

Takođe, biće ostvareno i pravo na naknadu troškova boravka u predškolskoj ustanovi za decu bez roditeljskog staranja, decu sa smetnjama u razvoju i sa invaliditetom, kao i za decu korisnika novčane socijalne pomoći, u slučaju da jedinica lokalne samouprave ne finansira navedeno pravo.