Društvo

Među studentima iz „4. aprila“ sa stomačnim tegobama ima i hospitalizovanih, Zavod ispituje hranu iz menze

Foto:Boom93/S.Lisac

Foto:Boom93/S.Lisac

Studentskoj poliklinici u Beogradu javilo se 10 studenata korisnika menze doma "4. april" na Voždovcu usled stomačnih tegoba od čega je dvoje hospitalizovano. Iz Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata za N1 navode da kod hospitalizovanih nije utvrđeno bakterijsko trovanje hranom. Gradski zavod za javno zdravlje Beograd ističe da su laboratorijska ispitivanja u toku, kao i da je zajedničko za sve obolele da su 14. i 15. septembra konzumirali obroke pripremljene u menzi Studentskog doma „4. april". Iz Studentskog centra na pozive i upite N1 ne odgovaraju.

Iz Studentske poliklinike u Beogradu navode da su poslednji put studentski dom „4. april“ na Voždovcu obišli 16. septembra i da se u domu tih dana pripremalo oko 320 do 350 porcija po obroku, a da se sa tegobama javilo njih 10, od čega dvoje hospitalizovanih u Stacionaru.

„Obilazak je usledio nakon vremenskog i prostornog grupisanja (popodnevni i večernji sati 15.09.2024. godine) ukupno 10 studenata iz ovog doma koji su imali gastrointestinalne tegobe. Tada je obavešten i Gradski zavod za javno zdravlje Beograd koji je preuzeo epidemiološko istraživanje“, naveli su u odgovoru.

Kako ističu, hospitalizovani studenti iz „4. aprila“ se osećaju dobro i da „u uzorkovanom materijalu nije nađen uzročnik koji bi potvrdio da je u pitanju bakterijsko trovanje hranom“ i dodali da se očekuje njihov otpust u toku sutrašnjeg dana.

Gradski zavod: Rezultati laboratorijskih ispitivanja u toku
Centar za kontrolu i prevenciju bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd obavešten je 16. septembra o pojavi stomačnih tegoba kod nekoliko studenata – korisnika menze u Studentskom domu „4. april“ i isti dan je epidemiološka ekipa započela epidemiološko istraživanje, naveli su naš portal iz Gradskog zavoda za javno zdravlje.

„Izvršeno je uzorkovanje različitog materijala u kuhinji Studentskog doma „4. april“. Uzeti su uzorci hrane, brisevi radnih površina i pribora, brisevi grla i nosa i brisevi ruku zaposlenih kuhinjskih radnika. Takođe, organizovan je vanredni sanitarni pregled za sve zaposlene u kuhinji, kao i prikupljanje uzoraka stolica od obolelih studenata“, istakli su.

Naglasili su i da su registovani oboleli studenti stomačne tegobe dobili 15. septembra, a u kliničkoj slici obolelih su dominirali – povišena telesna temperatura, mučnina, povraćanje i dijareja. „Zbog težine kliničke slike, dva obolela studenta su zadržana na bolničkom lečenju“, dodali su.

„Zajedničko za sve obolele je da su 14.09.2024. i 15.09.2024. godine konzumirali obroke pripremljene u menzi Studentskog doma „4. april, a laboratorijska ispitivanja su u toku“, naglasili su.

Više na LINKU.