Sport

Crvena zvezda poražena u prvom kolu Lige šampiona

FOTO: Screenshot/RTS

FOTO: Screenshot/RTS

Portugalci golovima turskih internacionalaca, Akturkoglua i Kokčua, stigli do pobede u prvom kolu Lige šampiona protiv Crvene zvezde, počasni pogodak za domaće postigao je Milson – 1:2.

Crvena zvezda je porazom od Benfike startovala u novom formatu Lige šampiona, portugalski vicešampion bio je bolji od prvaka Srbije na stadionu „Rajko Mitić“.

Kolika je razlika u iskustvu između igrača Crvene zvezde i Benfike, najbolji pokazatelj je prvo poluvreme susreta. Gosti iz Lisabona su čak imali manji posed lopte, činilo se da u pojedinim delovima prvog poluvremena crveno-beli imaju dominaciju, ali su Portugalci prilično lako došli do dva gola prednosti.

I to najviše zahvaljujući turskim igračima u startnih 11. Prvu ozbiljniju priliku gosti su iskoristili i na taj način smanjili su euforiju navijača Crvene zvezde, koji su napravili vrlo dobar ambijent, iako tribine stadiona „Rajko Mitić“ nisu bile ispunjene do poslednjeg mesta.

A bio bi to slučaj u nekim drugim vremenima u mečevima Lige šampiona… Ali, to je sad druga tema. Već u devetom minutu Benfika je povela, Di Marija je prošao po desnoj strani, dodao je loptu iza Seola, odlično je utrčao Ba, umakao je Olajinki, a posle centrašuta na drugoj stativi Akturkoglu je sa metar ugurao loptu u mrežu – 0:1.

Činilo se da Zvezda tada preuzima inicijativu, tako je i bilo u određenim momentima utakmice. Tri minur kasnije zapretila je ekipa Vladana Milojevića, Rade Krunić je promešao odbranu Benfike, potom iskosa sa desne strane i šutirao, ali pravo u golmana Benfike, pa je ta prilika propala.

Pokušao je u 18. minutu Portugalac u Zvezdinom špicu, Duarte je šutirao sa 30 metara, bilo je to vrlo snažno, pa i precizno, Trubin je kratko odbio loptu, a potom je intervenisala odbrana Benfike, koja je otklonila opasnost.

Uzvratila je odmah na drugoj strani posle sjajne tranzicije Benfika, Di Marija je uposlio Pavlidisa, ovaj je kratko odložio loptu do Rolhejsera i odigrao dupli pas, potom je Grk šutirao iskosa sa desne strane, ali je Glazer bio siguran.

Sredinom prvog poluvremena veliki peh za ekipu Vladana Milojevića, zbog povrede teren je morao da napusti Ognjen Mimović, pa je šef struke crveno-belih prinudno na poziciju levog beka morao da pošalje Elšnika, a na desnu stranu prebaci Seola, dok je na teren poslao Dalsija.

U 29. minutu naivno je Olajinka na 19 metara od gola oborio Kokčua, upravo je ovaj momak prefektno izveo slobodan udarac, Omri Glazer je nepomično gledao loptu koja ulazi u njegov gol – 0:2.

Do kraja prvog poluvremena vredan pomena je još samo vrlo dobra pokušaj Mirka Ivanića, šutirao je sa 30 metara, snažno i zamalo pored Trubinovog gola, dovoljno samo za aplauze navijača.

Jasan je bio plan Benfike u drugom poluvremenu, želeli su da umrtve igru, osujete Zvezdine napade i pokušavaju da ugroze rivala iz kontranapada. U većini tih stvari su uspeli, iako su na polovini crveno-belih, na koju su retko i prelazili, bili bezopasni.

Imala je ponovo Crvena zvezda posed lopte, imala je i šest kornera u prvih 20 minuta drugog poluvremena, pa i solidnu šansu posle tog šestog, ubacio je loptu Elšnik, Điga je pokušao, ali nije bilo ni sreće u tim momentima.

I kad se činilo da će Benfika rutinski privesti meč kraju, Milojevićeve izmene urodile su plodom, u 85. minutu Endijae je dodao loptu do Milsona, koji je rutinski savladao Trubina za povratak nade – 1:2. Ispostavilo se da je tada postavljen konačan rezultat meča.