Kultura

Uskoro počinje 58. Bitef – 'Lepota (ne)će spasiti svet'

Foto: Pixabay ilustracija

Foto: Pixabay ilustracija

Ovogodišnji Bitef (Beogradski internacionalni teatarski festival), 58. po redu, biće organizovan od 25. septembra do 4. oktobra pod sloganom "Lepota (ne)će spasiti svet".

Na sajtu festivala piše da je danas predstavljen međunarodni žiriri kojim će predsedavati Marin Man, pozorišna rediteljka, koreografkinja i autorka, umetnička direktorka grupe "In vitro".

Pored nje, festivalski žiri činiće glumice Jelena Stupljanin i Tihana Lazović, dramaturg i pisac Dimitrije Kokanov, kao i novinarka i kritičarka Nataša Tripni.

Oni će odlučivati koja će od deset predstava iz glavnog programa dobiti neku od nagrada festivala - Gran pri "Mira Trailović" i Specijalnu nagradu "Jovan Ćirilov".

Direktor Bitefa Miloš Latinović podsetio je da su neka od najuspešnijih gostovanja na Bitefu rezultat odlične saradnje sa inostranim kulturnim centrima u Beogradu.

Dodao je da tako saradnja sa Gete institutom i Francuskim institutom traje već decenijama.

Ovogodišnji Bitef otvoriće plesna predstava "Mekšanje" Dens on ansambla iz Berlina, realizovana u koprodukciji fondacije "Onasis Stegi" iz Grčke i Nacionalnog koreografskog centra "Rilije-la-Pap" iz Francuske.

Glavni program čini deset predstava, među kojima su nagrađivani festivalski favoriti nezavisni eksperimenti i najnovije produkcije iz Nemačke, Francuske, Švajcarske, Bolivije, Belgije, Brazila, Holandije, Slovenije, Hrvatske i Srbije.