Društvo

Dan pešačenja u subotu širom Srbije

Foto: S. Lisac/Boom93

Foto: S. Lisac/Boom93

Manifestacija „Dan pešačenja” biće organizovana i ove godine, 21. septembra na teritoriji cele zemlje kao i u Požarevcu. Ovo je najveća sportsko-rekreativna manifestacija koju organizuje Planinarski savez Srbije i ove godine se organizuje pod sloganom pod sloganom „Korak bliže zdravlju”.

Akcije će se održati u više od 60 gradova na više od 90 staza.

Uzimajući u obzir prethodna izdanja, očekuje se da i sada učestvuje oko 15 hiljada ljudi na stazama širom zemlje.

O ovoj manifestaciji razgovarali smo sa Novicom Mitićem, predsednikom Planinarskog kluba „Vukan”.

"Sutra se ova manifestacija „Dan pešačenja” organizuje i u Požarevcu. Sutra u 9h počinje", rekao je Mitić za Boom 93.

Učesnici će moći da biraju dve staze.

" Prva staza je kraća i ona ide do Crvenog krsta, a druga je duža i njome se ide prema Mininim vodama gde ima jedna kružna staza od 8 kilometara", rekao je Mitić.

Dan pešačenja predstavlja poziv javnosti u Srbiji da se tog dana pokrene i napravi korak bliže zdravlju. Planinari iz cele zemlje animiraće stare i mlade, porodice, tinejdžere, penzionere, zaposlene, školarce i studente da se priključe akciji i prepešače 100 metara, ili više kilometara.


Pešačiće se po označenim stazama u gradovima, parkovima, prirodi u okruženju, planinama.... a akcije će biti organizovane u više od 60 gradova u Srbiji na više od 90 staza.


Centralna manifestacija održaće se u Subotici, koja je Evropski grad sporta u 2024. godini. 


Podršku ovogodišnjem Danu pešačenja pružili su između ostalih Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ i Ministarstvo prosvete.