Društvo

Vučić: Ne postoji oblast u kojoj smo tako drastično napredovali kao u vojsci i položaju vojnika

FOTO: Boom93/S.Lisac

FOTO: Boom93/S.Lisac

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je posle današnjeg prikaza sposobnosti Vojske Srbije (VS) na batajničkom aerodromu da ne postoji oblast u kojoj je zemlja "tako drastično napredovala" prethodnih godina kao što je to u vojsci i položaju vojnika.

Vučić je u obraćanju novinarima na aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" rekao da je danas prikazano 1.000 oruđa i mašina više nego na prethodnom prikazu i da je angažovan do sada najveći broj vojnika na jednom mestu, oko 6.500.

"Ponosan sam na VS iako sam neko ko uvek kritikuje i sopstveni rad i sve što smo propustili ili nismo dovoljno učinili. Ne postoji oblast u kojoj smo tako drastično napredovali kao u Vojsci Srbije i položaju vojnika. To je neverovatan podatak, o oružju i oruđu da ne govorim", kazao je predsednik.

Najavio je da će "za tri ili četiri godine" Vojska Srbije biti "jača" za 12 višenamenskih borbenih aviona Rafal, kupljenih od Francuske, i dodao da su već naručeni novi višecevni bacači raketa iz inostranstva.

"Nećemo na tome stati, nabavićemo i oruđa koja će imati dominaciju i praviti stratešku i taktičku prednost za Srbiju, sve u cilju odvraćanja potencijalnog agresosa jer Srbija nema nikakve ofanzivne ili agresivne namere", rekao je Vučić.

Dodao je da više od 50 odsto oružja i oruđa koje je danas prikazano na batajničkom aerodromu, domaće proizvodnje.

"Radili smo osam ili devet godina na raketi ALAS, jednoj od najboljih na svetu. Danas imamo četiri ili četiri i po puta više dronova prikazanih nego prošli put. Proizveli smo prvih 1.000 drnova kamikaza 'komarac' koji nanose ogromnu štetu a ovde smo dovezli 500", rekao je Vučić i zahvalio preduzećima domaće namenske industrije.

Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik ocenio je da je današnji prikaz bio "impresivan".

"Pre desetak godina ovo je bio san. Danas se vidi kako se ostvaruju snovi, kako Srbija i njen predsednik vode računa o odbrani zemlje. Srbija nema ofanzivne, napadačke planove. Za nas u RS je ovo veoma važno, radosni smo zbog toga. Raduje nas svaki napredak Srbije jer želimo da očuvamo slobodu u RS i u Srbiji", rekao je Dodik.

Prikaz na batajničkom aerodromu počeo je padobranskim skokom pripadnika 63. padobranske brigade, a osim njih, u prikazu su učestvovali i pripadnici 72. brigade za specijalne operacije, odreda vojne policije specijalne namene "Kobre", Kopnene vojske i Komande za obuku.

U letačkom delu prikaza učestvovali su avioni MiG-29, Orao, Super Galeb kao i helikopteri Mi-35, Mi-17, H-145 i Gazela.

Na statičkom delu prikazani su modernizovani tenkovi M-84 AS1/AS2, tenkovi T-72 MS, oklopna vozila Miloš, borbena oklopna vozila Lazar, samohodne haubice Nora, sistemi PVO KUB, FK-3, HQ-17 i PASARS, modernizovani višeceveni bacači raketa Oganj, radari GM 200 i GM 400.

Od bespilotnih letilica, prikazani su Pegaz i CH-92 i CH-95 nabavljeni iz Kine.

Vlada Srbije danas donosi odluku o vraćanju obaveznog vojnog roka

Predsedsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će Vlada Srbije danas doneti odluku o vraćanju obaveznog vojnog roka.

Vučić je novinarima, tokom prikaza sposobnosti Vojske Srbije "Zastava 2024" na vojnom aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici, rekao da će vojni rok trajati 60 plus 15 dana.

"Samo da nam ne kažu kako je to mnogo, ali 60 plus 15 dana, to je to. Neki se pitaju da li je dovoljno, neki se pitaju da li je uopšte potrebno... Država je dugo promišljala, gledali smo sve, šta je to što možemo, kako da uradimo i smatarli smo da je to minimum koji neko može da ponudi svojoj otadžbini", naveo je Vučić.

Boom 93 sa sugrađanima je razgovarao o tome šta misle o vraćanju obaveznog vojnog roka. Više pročitajte na LINKU.