Društvo

Forum srednjih stručnih škola traži ostavku ministarke Đukić Dejanović

N1 screenshot

N1 screenshot

Forum srednjih stručnih škola zatražio je ostavku ministarke prosvete Slavice Đukić Dejanović zbog, kako se navodi, učestvovanja u kreiranju progona nastavnika koji su štrajkovali. "Ovo urušavanje naše borbe i prebrojavanje uz pomoć direktora nam ne ostavlja drugu mogućnost nego da tražimo ostavku ministarke", navodi Forum.

„Prosvetnim radnicima je dogorelo i do noktiju i preko glave im je svega. Državi već jedanput moramo da kažemo ‘dosta’ za sva poniženja i urušavanje našeg dostojanstva, za bezbednost koja nam je stalno ugrožena. Ne želimo više da budemo poslednja rupa na svirali. Sa tugom smo dočekivali vaše prevare, nepoštovanje dogovora i protokole. Oterali ste nas u proteste i štrajk, a sada nas proganjate“. navodi se u saopštenju.

Kako navodi Forum, ministarka prosvete izudaje naređenja svojim poslušnim direktorima da prebrojavaju nastavnike koji su štrajkovali i protestvovali.

„U normalnim društvima o merama koje će biti preduzete i o tome šta i kako raditi se pregovara i dogovara između vlade, Ministarstva i sindikata“, navodi se.

Prosvetni radnici, kako ističu, niti hoće niti žele da postavljaju ministre, ali ovakvo ponašanje mora sa sobom da povuče ostavku, „ako ministarka ima imalo moralnih načela, ili da bude sankcionisana“.

Umesto da se ministarka pobrine za škole koje nemaju kabinete, fiskulturne sale, toalete i nastavna sredstva, ona se bavi zastrašivanjem onih koji obrazuju i vaspitavaju decu, uče ih vrednostima koje su cenjene u svakom društvu i od njih pokušavaju da naprave ljude, navodi Forum srednjih stručnih škola.

Ovo udruženje podseća da su obećavali da će zaštiti prosvetne radnike, da će promeniti krivični zakonik i da će se napad na nastavnike tretirati kao napad na advokate.

„Od krivičnog zakonika, sem silnih obećanja, očigledno nema ništa. Sada su zaštićeni i zdravstveni radnici, vaspitaći iz predškolskih ustanova, a verujemo da će svi koji rade biti zaštićeni.Gospodo, otvorite oči i pogledajte koliko je nasilje uzelo maha“, navodi se.

U saopštenju stoji da je početna plata nastavnika 86.000 dinara i postavlja se pitanje da li to može da zadovolji osnovne ljudske potrebe, a o usavršavanju ili bilo kakvoj nadogradnji i da ne pričamo.

„Sa povećanjem od 12 odsto koje je vlada predložila plate nastavnika će opet biti ispod republičkog proseka kao i uvek do sada“, navodi Forum.