Društvo

Kosovo: Suđenje optuženima za oružani napad u Banjskoj zakazano za 25. septembar

Foto/ Suđenje /ilustracija pixabay

Foto/ Suđenje /ilustracija pixabay

Iz Osnovnog suda u Prištini je saopšteno da će 25. septembra ove godine početi suđenje grupi od 45 optuženih za oružani napad u Banjskoj kod Zvečana, 24. septembra prošle godine.

Iz tog suda su u odgovoru za portal "Zakletva za pravdu" naveli da je prvo ročište u ovom krivičnom predmetu zakazano za 25. septembar, u 9. 30.

"Sudija predmeta je Arben Hoti, sudija Posebnog odeljenja Osnovnog suda u Prištini", navodi se u odgovoru Osnovnog suda za tak portal.

Inače, Specijalno tužilaštvo Kosova (STK) je 11. septembra podiglo optužnicu protiv Milana Radoičića i još 44 osobe za oružani napad 24. septembra 2023. u Banjskoj kod Zvečana.

Optuženi se terete da su upotrebom nasilja iz teškog naoružanja pokušali da severni deo teritorije Kosova odvoje i pripoje Republici Srbiji.

Navodi se i da je kao posledica primenjenog nasilja ubijen narednik Kosovske policije Afrim Bunjaku i da su bili ugroženi životi ostalih policijskih službenika i civilnog stanovništva.

Optužnica  45 osoba tereti za krivična dela "Izvršenje terorističkog akta", "Teška dela protiv ustavnog poretka i bezbednosti Republike Kosovo", "Omogućavanje i finansiranje izvršenja terorizma" kao i "Pranje novca".