Društvo

Uvedene mere redovne odbrane od poplava

Boom93/Arhivska Fotografija

Boom93/Arhivska Fotografija

Javno preduzeće „Vode Vojvodine“ saopštilo je da je na osnovu vodostaja Dunava, izmerenih juče ujutru na vodomerima Bezdan, Apatin, Bogojevo, Bačka Palanka i Novi Sad, kao i na osnovu dalje tendencije porasta vodostaja, proširilo mere redovne odbrane od poplava.

Redovna odbrana sprovodi se na deonicama nasipa Dunava od državne granice sa Mađarskom do Kovilja, kao i na vodnim objektima Hidrosistema Dunav-Tisa-Dunav i nasipima u zaleđu, u ukupnoj dužini od 253 kilometra.

Mere odbrane od poplava trenutno su na snazi na teritorijama opština Apatin, Odžaci, Bač, Bačka Palanka, Sremski Karlovci, kao i u gradovima Somboru i Novom Sadu.

Većina deonica je iz preventivnih razloga ranije uvedena u režim odbrane, kako bi nadležne službe imale dovoljno vremena da se pripreme za eventualne intervencije, navodi se u saopštenju.

"Vode Vojvodine" podsećaju da će, prema prognozama, narednih dana vodostaji Dunava biti u porastu. Vrh talasa kod Bezdana očekuje se 25. septembra, a kod Novog Sada između 27. i 28. septembra, a prognoze su da će vodostaj Dunava kod Novog Sada biti ispod granica vanredne odbrane od poplava, ističu iz ovog preduzeća.

Podaci sa izveštajne stanice Smederevo pokazuju da je vodostaj Dunava danas, 21. septembra, u tom delu 441 cm i ne prelazi granicu redovne odbrane od poplava, koja iznosi 600 cm. Podaci sa izveštajne stanice Veliko Gradište pokazuju da je vodostaj Dunava u tom delu 692cm, a sa izveštajne stanice Golubac da je u tom delu 601 cm.