Moj grad

Danas pregledi skenerom

Foto:Pixabay/ilustracija

Foto:Pixabay/ilustracija

Širom Srbije danas i sutra od 7.00 do 19 časova organizuju se zdravstveni pregledi na 115 skenera, a cilj je da u ponedeljak ne postoje više liste čekanja. Pregledi skenerom danas se rade i u Opštoj bolnici Požarevac.

Ustanove su kontaktirale sve pacijente koji čekaju na tu dijagnostičku proceduru, i na osnovu toga napravile plan po kojem će građani tokom subote i nedelje dolaziti na te preglede.

Povodom najave ministra zdravlja Zlatibora Lončara, da će se u subotu u zdravstvenim ustanovama rešavati liste čekanja na "CT preglede", kontaktirali smo direktora bolnice u Požarevcu da vidimo kakva je situacija sa ovim pregledima u ovoj ustanovi i da li ima liste čekanja.

"Nemamo listu čekanja za skener, već postoji lista zakazivanja do mesec dana. U subotu ćemo raditi preglede skenerom, kako bismo i to čekanje od mesec dana pacijentima skratili", naveo je direktor Opšte bolnice dr Draško Dačić.

Građani će rezultate današnjih pregleda dobiti sutra do 19 časova, prenosi FoNet.

V. d. direktora Kliničko-bolničkog centra "Bežanijska kosa" Marija Zdravković rekla je za RTS da će se do ponedeljka rešiti kompletna lista čekanja skenera glave, vrata, grudnog koša, abdomena i male karlice.

"Na listi će ostati građani koji ne treba da urade sad pregled, to su onkološki pacijenti koji imaju zakazan termin u skladu sa vođenjem protokola. Termin skenera za onkološke pacijente određuje onkološki konzilijuma i treba baš tada da se uradi da bi se bolest pratila", istakla je Zdravković.

Lista zdravstvenih ustanova u kojima će tokom vikenda biti obavljani CT pregledi, s terminima, kao i lista zdravstvenih ustanova koje učestvuju u akciji, s detaljnim spiskom vrsta pregleda koji će biti obavljani u svakoj od njih istaknuta je na zvaničnoj internet stranici Ministarstva zdravlja.

U nedelju, 22. septembra, biće organizovani i preventivni pregledi. Koje preventivne preglede možete obaviti u Domu zdravlja i Opštoj bolnici Požarevac pročitajte na LINKU.