Društvo

RHMZ objavio prognozu za narednih šest meseci: Kakva nas zima očekuje

FOTO: A. Stepanović/ Boom 93

FOTO: A. Stepanović/ Boom 93

RHMZ je objavio prognozu za narednih šest meseci, prema kojoj će srednje minimalne i maksimalne temperature biti uglavnom iznad višegodišnjeg proseka, dok je u trećoj dekadi januara moguća pojava umerenih do jakih jutarnjih mrazeva.

SEPTEMBAR 2024: U većem delu Srbije topliji i prosečno vlažan, a u Južnoj Srbiji topliji i suvlјi septembar. Nastavak kasnog leta u prvoj dekadi septembra, prognozira RHMZ.

Srednja minimalna temperatura vazduha u septembru biće iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za tri do pet stepeni u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost septembarske srednje minimalne temperature vazduha oko 16,7 stepeni.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u septembru biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za tri do pet stepeni u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom septembra biće oko 27,1 stepen.

U većem delu Srbije mesečna suma padavina tokom septembra biće u granicama višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku do pet milimetara nižim u odnosu na višegodišnji prosek, a u južnoj Srbiji biće ispod višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku za pet do 10 milimetara nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini septembarska suma padavina iznosiće oko 39 milimetara.

OKTOBAR 2024: U većem delu Srbije topliji i prosečno vlažan, a u istočnoj i južnoj Srbiji topliji i suvlјi oktobar. RHMZ predviđa Miholјsko leto.

Srednja minimalna temperatura vazduha u oktobru biće iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za stepen do dva u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost oktobarske srednje minimalne temperature vazduha oko 10,5 stepeni.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u oktobru biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za stepen do dva u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom oktobra biće oko 19 stepeni.

U većem delu Srbije mesečna suma padavina tokom oktobra biće u granicama višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku do 5 milimetara nižim u odnosu na višegodišnji prosek, a u istočnoj i južnoj Srbiji ispod višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku za pet do 10 milimetara nižim u odnosu na višegodišnji prosek.U Beogradu i široj okolini oktobarska suma padavina iznosiće oko 38 milimetara.

NOVEMBAR 2024: Topliji i prosečno vlažan novembar.

Srednja minimalna temperatura vazduha u novembru biće iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za pola do jednog stepena u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost novembarske srednje minimalne temperature vazduha oko 5,1 stepen.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u novembru biće u granicama višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim oko pola stepena u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom novembra biće oko 11,4 stepena.

U celoj Srbiji mesečna suma padavina tokom novembra biće u granicama višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku do 5 milimetara nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini novembarska suma padavina iznosiće oko 38 milimetara.

DECEMBAR 2024: Blaži i prosečno vlažan decembar.

Srednja minimalna temperatura vazduha u decembru biće iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za pola do jednog stepena u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost decembarske srednje minimalne temperature vazduha oko 1,3 stepena.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u decembru biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za pola do jednog stepena u odnosu na višegodišnji. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom decembra biće oko 7,2 stepena.

Mesečna suma padavina tokom decembra biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima do 5 milimetara višim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini decembarska suma padavina iznosiće oko 45 milimetara.

JANUAR 2025: Blaži i prosečno vlažan januar. U trećoj dekadi januara mogući umereni do jaki jutarnji mrazevi.

Srednja minimalna temperatura vazduha u januaru zadržavaće se u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za pola do jednog stepena u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost januarske srednje minimalne temperature vazduha oko 0,6 stepeni.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u januaru biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za pola do jednog stepena u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom januara biće oko 5,9 stepeni.

U celoj Srbiji mesečna suma padavina tokom januara zadržavaće se u granicama višegodišnjeg proseka, sa vrednostima do 5 milimetara nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini januarska suma padavina iznosiće oko 45 milimetara.

FEBRUAR 2025: Blaži i prosečno vlažan februar. U prvoj polovini februara mogući i umereni jutarnji mrazevi.

Srednja minimalna temperatura vazduha u februaru biće iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za stepen do dva u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost februarske srednje minimalne temperature vazduha oko 2,4 stepena.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u februaru biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za stepen do dva u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom februara biće oko 9,5 stepeni.

Mesečna suma padavina tokom februara biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima do pet milimetara nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini februarska suma padavina iznosiće oko 43 milimetra.

MART 2025: U većem delu Srbije blaži i suvlјi, a u jugozapadnoj Srbiji blaži i prosečno vlažan mart.

Srednja minimalna temperatura vazduha u martu biće iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za pola do jednog stepena u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost martovske srednje minimalne temperature vazduha oko 5,4 stepena.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u martu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim oko pola do 1,5 stepeni u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom marta biće oko 14 stepeni.

U većem delu Srbije mesečna suma padavina tokom marta biće ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima za pet do 10 milimetara ispod višegodišnjeg proseka, a u jugozapadnoj Srbiji će se zadržavati u granicama višegodišnjeg proseka, sa vrednostima do pet milimetara nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini martovska suma padavina iznosiće oko 27 milimetara.