Društvo

Predsednica sindikata: Prekovremeni rad lekara tokom preventivnih pregleda mora biti plaćen i dobrovoljan

Foto: Envato elements

Foto: Envato elements

Prekovremeni rad medicinara u Srbiji tokom preventivnih pregleda, koje je pokrenulo Ministarstvo zdravlja, mora biti dobrovoljan i plaćen, izjavila je danas predsednica Sindikata lekara i farmaceuta Gorica Đokić i dodala da ima i onih zdravstvenih ustanova koje to ne poštuju.

„Ministar zdravlja Zlatibor Lončar ustanovama treba da kaže kako da se ponašaju“, poručila je Đokić u izjavi za FoNet i dodala da postoje velike „diskrapance“ od ustanove do ustanove.

Ona je istakla da je veći broj zdravstvenih radnika spreman da radi prekovremeno, kako bi se obavljali preventivni pregledi i dijagnostike.

„Ipak, imamo podatke iz nekih ustanova da direktori, umesto da se kolegijalno dogovore, naređuju zdravstvenim radnicima da rade na preventivnim pregledima, pozivajući se na naređenje ministra“, kazala je Đokić.

Prema njenim rečima, treba voditi računa i o pravilnom trošenju resursa, kako se oni ne bi potpuno iscrpeli isključivo na preventive preglede.

„Dešavalo se da direktori ne isprate dobro nabavke, pa se reagensi za, na primer, tumor markere potroše za preventivne preglede, pa ih nedostaje za pacijente koji se već leče“, upozorila je Đokić.

Ona je istakla da su preventivni pregledi savremeni medicinski pristup i da bi zdravstvo tako trebalo da funkcioniše.

„Ovo zahteva organizovanu i adekvatnu mrežu koja će kasnije pratiti stanja koja su uočena kod novootkrivenih slučajeva i već postojećih pacijenata „, kazala je Đokić.