Društvo

Zbog arheoloških istraživanja ulaz u Tvrđavu povremeno zatvoren

Foto: Jovana Dedić Marković

Foto: Jovana Dedić Marković

Javno preduzeće "Smederevska tvrđava" obaveštava posetioce da će, zbog arheoloških istraživanja koja se sprovode u zoni Varoške kapije Smederevske tvrđave, ulaz biti povremeno zatvoren.

Za vreme trajanja radova, posetioci mogu koristiti alternativni ulaz kroz Jezavsku kapiju, u blizini Železničko-industrijske škole Smederevo.

Radove na četvrtoj fazi zaštitnih arheoloških istraživanja, počevši od 16. septembra 2024. godine, realizuje Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture Smederevo uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije.

Rok za završetak navedenih istraživanja je 60 kalendarskih dana.

Kako se navodi na sajtu VisitSmederevo, ovogodišnja istraživanja predstavljaju nastavak radova realizovnih u periodu od 2019. do 2021. godine, čiji je glavni cilj prikupljanje neophodnih podataka za izradu projekta konzervacije, uređenja i obnove ovog sektora, koji radi Republički zavod za zaštitu spomenika kulture Beograd. 

Istraženi prostor obuhvata površinu od 1500 m2 , a ove sezone se planira istraživanje na još 500 m2

"Arheološka istraživanja se sprovode u neposrednoj blizini epicentra katastrofalne eksplozije, koja se dogodila 5. juna 1941. godine, kada su uništeni: Varoška kapija 1, čitava kula 15 i 60 metara bedema između kule 15 i 16, a veliki deo Varoškog bedema i Tvrđave je rastrešen i znatno oštećen. Tom prilikom grad je pretrpeo neprocenjive ljudska žrtve i materijalnu štetu", navode na sajtu VisitSmederevo.