Kultura

Nemeček je dobitnik nagrade Milan Mladenović 2024: Poslušajte pobedničku pesmu ,,Mirila“

FOto: printskrin/YT AJ

FOto: printskrin/YT AJ

,,Ovo je prvi put da nas je netko priznao na ovakav način“, zbunjeno i emotivno je prokomentarisao Vedran Živković, član grupe Nemeček, dobijanje Nagrade Milan Mladenović 2024 u dvorištu Dvorane Arte u Makarskoj.

Nemeček je sa pesmom ,,Mirila“ postao šesti laureat Nagrade Milan Mladenović, koju dodeljuje Zadužbina Milana Mladenovića za najbolju pesmu u regionu i prvi put je priznanje otišlo u ruke hrvatskog benda. Odluku da Nemeček ponese ovo priznanje doneo je regionalni stručni žiri koji ove godine čine Anja Rupel, Max Juričić, Dubravko Jagatić, Svetlana Đolović i Nikola Vranjković.

Ovo je drugi put da se Nagrada dodeljuje van Beograda – u Makarskoj, u Hrvatskoj. Osim što je Makarska rodni grad Milanove majke Danice, i što mu je dugo bila letnji dom, Milanu Mladenoviću je bila i inspiracija za mnoge pesme, posebno za ,,Modro i zeleno“, čiji naslov savršeno opisuje ambijent dvodnevnog muzičkog festivala koji se održao 20. i 21. septembra, a u okviru kojeg je upriličena i svečanost povodom dodele Nagrade Milan Mladenović 2024. Festival ,,Modro i zeleno“ rezultat je saradnje Zadužbine, Grada Makarska i Turističke zajednice Makarska. Osim dodele Nagrade, koja je upriličena na rođendan Milana Mladenovića, održana je i tribina ,,Nepristajanje ili kako je Ekatarina Velika postala veliki bend“, kao i izložba fotografija ,,Kao da je bilo nekad“. Muzički deo festivala ,,Modro i zeleno“ obeležili su nastupi prošlogodišnjih dobitnika Nagrade, grupe Ljubičice, grupa M.O.R.T, Jonathan i Pips, Chips & Videoclips.

Nagrada Milan Mladenović ima tendenciju da skreće pažnju na što više talenata, pa je iz godine u godinu dopunjavala nagradni fond. Laureata Nagrade Milan Mladenović 2024 sleduje novčana nagrada u iznosu od 3.000 evra, statueta, kao i nastup na sledećem Exit Festivalu. Zahvaljujući Rock Radiju i Mitros Musicu dodeljena je i nagrada za najinspirativniji vokal Tamari Mylo, koja je bila superfinalistkinja sa pesmom ,,Posle jednog proleća“. Tamara je dobila i nagradu za najbolji tekst, koja je prvi put ustanovljena ove godine, a vaučer u vrednosti od 200 evra obezbedio je novosadski Bulevar Books, knjižara koja svira.

Sada već tradicionalno Firchie Drums doboš je dodeljen jednom od finalista Nagrade Milan Mladenović 2024, odnosno bubnjaru koji ima ,,ono nešto“ prema sudu Ivana Fecea Firčija, nekadašnjeg bubnjra EKVa. Ove godine doboš je u rukama makedonske grupe Lufthansa, odnosno njihovog bubnjara Viktora Stojanovskog.

Nagrada Milan Mladenović, koja je dodeljena u Makarskoj predstavlja više od pukog priznanja. Ona je simbol inovacije, hrabrosti i umetničkog izraza. Ona odaje počast onima koji se usude da kroče sopstvenim putem, odolevajući pritiscima konformizma. Kroz Nagradu i Milanov duh nastavlja da živi, inspirišući nove generacije da budu odvažne, autentične i strastvene u svojoj umetnosti.