Moj grad

Nastavljen dobar odziv pacijenata na preventivne preglede

Foto/T.S.  pregledi i vakcinacija u Medicini rada

Foto/T.S. pregledi i vakcinacija u Medicini rada

Preventivni pregledi u nedelju 22. septembra organizovani su i u Domu zdravlja i Opštoj bolnici u Požarevcu.

Prema informacijama koje je Boom93 dobio iz Doma zdravlja Požarevac, akciji se odazvalo nešto manje pacijenata nego prethodne nedelje, ali je zainteresovanost i dalje dobra budući da su ovog vikenda rađeni drugačiji pregledi u odnosu na prethodnu nedelju.

U Domu zdravlja obavljeno je 85 preventivnih pregleda odraslih. Urađene su 184 laboratorijske analize, kao i 55 ultrazvuka abdomena.

Rezultati tumor markera očekuju se krajem nedelje iz Opšte bolnice.

Na dalju dijagnostiku upućeno je pet pacijenata.

Direktor Opšte bolnice Požarevac dr Draško Dačić, u izjavi za Boom93 je naveo da su u nedelju, 22. septembra, u okviru akcije preventivnih pregleda, pregledana 122 pacijenta. Urađena su 54 hematološka pregleda, 71 pregled su uradili gastroenterolozi, 45 UZ abdomena, 83 laboratorijske analize, kao i 14 tumor markera.

Podsetimo, preventivni pregledi organozovani su i u Domu zdravlja Veliko Gradište, Domu zdravlja Žabari, Domu zdravlja Žagubica, Opšoj bolnici Petrovac na Mlavi, Domu zdravlja Golubac, Domu zdravlja Kučevo i Domu zdravlja Malo Crniće.

Od ovog vikenda u Srbiji više nema liste čekanja za CT preglede, jer je tokom subote i nedelje (do 18 časova) u zdravstvenim ustanovama širom zemlje ovu dijagnostičku proceduru obavilo 2.806 građana, odnosno svi oni građani koji su bili na listi čekanja.

Pored toga, u svim domovima zdravlja, bolnicama, kliničko-bolničkim i kliničkim centrima organizovani su preventivni pregledi, sedmi po redu, u okviru kojih je 26.157 građana obavilo pregled.

Od početka ove akcije, za ukupno sedam dana, ukupno je pregledano blizu 200.000 hiljada građana, i obavljeno preko milion pojedinačnih pregleda, odnosno analiza, navode iz Ministarstva zdravlja.