Kultura

Izabrani dobitnici književne nagrade „Neven“

Pixabay/Ilustracija

Pixabay/Ilustracija

Organizacija Prijatelji dece Srbije objavljujući pobednike konkursa Književne nagrade „Neven“, za dela izdata u 2023. godini, navela je da je na ovogodišnji konkurs stiglo 28 naslova namenjenih deci i mladima, iz 10 izdavačkih kuća.

Žiri za beletristiku u sastavu Gordana Maletić (predsednica žirija), Dejan Aleksić i Vladimir Vukomanović odlučio je, kako je navedeno u saopštenju, da u konkurenciji 22 naslova, nagradu „NEVEN“ dodeli DRAGANI MLADENOVIĆ za knjigu „TRI, ČETIRI, SAD!“

Žiri je u uži izbor uvrstio pet naslova: „Zombilejci“ Vesne Aleksić, „Ptice selice“ Predraga Đurića, „Tri, četiri, sad!“ Dragane Mladenović, „Bajke: Drugih sedam“ Uroša Petrovića i „Blago nama sa životinjama“ Branka Stevanovića. „Među njima se izdvojila pesnička knjiga Dragane Mladenović Tri, četiri, sad!, nastala na ukrštaju poezije i igre, a ostvarena kroz uzbudljivu interakciju teksta i ilustracija. Ova knjiga predstavlja autentičnu sintezu one linije autorkinog poetskog stvaralaštva koja povezuje njene ranije pesničke zbirke Uljezi i Dar-mar, a koja umetnički ubedljivo i samosvojno preispituje i pomera granice u srpskoj poeziji za decu“, navodi žiri.

Najbolji ilustrator je Boris Kuzmanović za ilustraciju knjige „TRI, ČETIRI, SAD”, autorke Dragane Mladenović, a u izdanju Kreativnog centra. Žiri u sastavu Maja Veselinović (predsednica žirija), Iva Ćirić i Bojan Stevanić ove godine u izboru je imao 16 naslova, a u uži izbor ušle su i knjige: „Bajke: Drugih sedam“ u ilustraciji Aleksandra Zolotića, „Kit sa tregerima“, ilustratora Mladena Anđelkovića i „Pustolovine jednog zrna kafe“ u ilustraciji Koste Milovanovića. Kako je navedeno u saopštenju, žiri o pobedničkom delu, između ostalog, kaže: „U pitanju je jedna veoma savremena ilustracija u kojoj se eksperimentisalo sa stilom, slobodno je ilustovana, čime se izdvojila od konkurencije.“

Ovogodišnju nagradu Neven za popularnu nauku dobio je Simeon Marinković za knjigu „MOJA SRBIJA“ u izdanju Kreativnog centra. Žiri u sastavu Marija Đurić (predsednica žirija), Dejan Aleksić, Gordana Maletić i Vladimir Vukomanović izjavio je o pobedničkom delu: “Moja Srbija je putopis kroz čitavu Srbiju u koji je autor uz opise, znamenitosti i običaje krajeva upleo i istoriju, geologiju, geografiju, biologiju i druge nauke stvarajući jedno obimno, informativno i korisno delo za decu školskog uzrasta.“

Dodela nagrada laureatima je 10. oktobra, u Narodnom muzeju u Beogradu u 13 sati. Nagrada se tradicionalno dodeljuje u toku Dečije nedelje.

Dodelu književne nagrade „Neven“ u 2024. godini podržalo je Ministarstvo kulture i Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju.

Ustanovljena 1955. godine, nagrada „Neven“ podstiče stvaralaštvo za decu, afirmiše autore i najuspešnija ostvarenja za decu. Prijatelji dece Srbije je dodeljuju u tri kategorije: beletristika, ilustracija knjige – slikovnice i popularna nauka.

Nagradu čine povelja čiji je autor Dušan Petričić i novčani iznos. Dodeljuje se svake godine za izdanja štampana u prethodnoj godini, navodi se u saopštenju.