Društvo

Registar pedofila svake godine duži za 100 novih imena, ali ona nisu dostupna javnosti

Takozvani Registar pedofila, koji se u Srbiji vodi od 2015. godine, trenutno broji 771 osobu pravosnažno osuđenu za krivična dela seksualnog nasilja nad maloletnicima.

Pre samo godinu dana u registru je bilo 675 osoba, a godinu dana pre toga - još oko sto manje, piše N1.
 
Registar pedofila, odnosno posebna evidencija osoba osuđenih za krivična dela seksualnog nasilja nad maloletnicima, vodi se na osnovu Zakona o posebnim merama za sprečavanje vršenja krivičnih dela protiv polne slobode prema maloletnim licima, koji je u javnosti poznat kao "Marijin zakon".
 
Registar je osnovan 2015. godine, a u njega su prve četiri osobe upisane tek sredinom 2016. godine, pošto je "Marijin zakon" predvideo da se u njemu mogu naći samo oni koji su pravosnažno osuđeni posle stupanja zakona na snagu.
  
Iz godine u godinu spisak seksualnih prestupnika čije žrtve su deca postajao je sve duži i duži. Početkom 2019. godine u njemu je bilo upisano 96 imena, a već u oktobru iste godine čak 279. Godinu dana kasnije, u oktobru 2020. bilo ih je 371, a u aprilu 2021. godine – 416.
 
Samo godinu dana kasnije, u aprilu 2022. godine registar je dostigao brojku od 519 osuđenika, a prošle godine u avgustu bilo ih je 675. Prema poslednjim podacima Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, trenutno se vodi posebna evidencija za 771 osobu koja je pravosnažno osuđena zbog seksualnog nasilja nad maloletnicima.
 
Brojke pokazuju da se svake godine Registru pedofila dodavalo oko 100 novih imena, a nekada i više, što znači da se godišnje donese isto toliko pravosnažnih presuda za krivična dela iz oblasti seksualnog nasilja nad maloletnicima.