Društvo

Ministarka Đukić Dejanović: Nikakvi spiskovi nisu dostavljani ni ministarstvu ni Vladi Srbije

N1 screenshot

N1 screenshot

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović izjavila je da je štrajk zakonom definisan i da ga 16. septembra nismo imali. "Obustava rada nije štrajk", istakla je ministarka.

„Ne predviđa zakon mogućnost potpune obustave rada“, rekla je ona u Skupštini Srbije odgovarajući na pitanja opozicionih poslanika o dopisima koji su poslati direktorima škola.

S obzirom na to, kako je rekla, da štrajka nije bilo, nije ni imala obraćanja za direktore škola.

Kako je objasnila, 34 odsto škola nije učestvovalo u radu i direktori su bili u obavezi da znaju koji broj zaposlenih neće doći kako bi se organizovao vaspitno-obrazovni proces.

„Bila sam u obavezi da podsetim direktore na tu obavezu da imaju jasan uvid u to koji broj dolazi kako će se organizovao dolazak dece“, precizirala je ona.

Nikakvi spiskovi, kako je kazala, nisu dostavljani ni ministarstvu koje vodi ni Vladi Srbije.

Ministarka je istakla da su članovi čitave vlade stava da malsimum koji se može dati prosvetnim radnicima treba da se dogodi u januaru 2025. godine.

„Dvocifreno povećanje plata će biti isključivo za prosvetne radnike i biće za 50 veće od svih ostalih povećanja u javnom sektoru. Sada znamo da je to povećanje od 12 odsto.