Politika

Opozicija i vlast o nastavnicima i rebalansu budžeta Srbije

Boom93

Boom93

Poslanik Zeleno levog fronta - Ne davimo Beograd Robert Kozma je danas rekao da su vlasti građani, a posebno nastavnici na poslednjem mestu i da u rebalansu državnog budžeta o kojem raspravlja Skupština Srbije, nema novca za povećanju plata nastavnika.

On je na sednici Skupštine Srbije o rebalansu rekao da su nastavnici nezadovoljni "lažnim" obećanjem o većim zaradama jer "plate rebalansom nisu povećane, postoji obećanje od sledeće godine, ali i to je upitno jer ko bi vama vrerovao. Zato će nastavnici 2. oktobra štrajkovati ispred Skupštine"

Kozma je rekao da će njegova poslanička grupa podržati nastavnike i da se zalaže da se početna plata nastavnika izjednači s prosečnom platom u Srbiji za šta "para u budžetu ima jer je za poslednje tromesečje to samo 5,5 milijardi dinara, a za celu godinu je potrebno 25 milijardi dinara".

On je rekao da su "prioritet vladajućeg režima kapitalni izdaci za Ekspo - u ovoj godini 43 milijarde dinara, za Nacionalni stadion - 31 milijarda i kupovina nepotrebnih 'rafala' za 48 milijardi dinara i za to ima para u budžetu".

Po rečima poslanika Zdravka Mladenovića (Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane) povećanje plata nastavnicima je za 50 odsto veće nego za bilo koju drugu službu.

"Sunovrat prosvete je počeo 2001. godine. Materijalni položaj nije samo povećanje plata, videćemo koliko se brinete (opozija) za nastavnike kada na red dođe izmena krivičnog zakona", rekao je Mladenović.

On je ocenio da se od sadašnjih plata u Srbiji bolje živi i da je 2012. godine za prosečnu platu moglo da se kupi 275 litara benzina po tadašnjoj ceni od 140 dinara za litar, a sada 505 po ceni od 190 dinara.

Mladenović je rekao da država značajno pomaže Opštinu Batočina gde je dva mandata on bio gradonačelnik i da je samo šest projekata finansirala sa milijardu dinara, a podržala je izgradnju dve škole, dva međuopštinska puta, pijace i dela vodovodne mreže.