Moj grad

Zarade u julu veće u odnosu na prethodni mesec, ali i dalje ispod republičkog proseka

Boom93/Marko Veljković/Ilustracija

Boom93/Marko Veljković/Ilustracija

Prosečna neto zarada (bez poreza i doprinosa) u svim opštinama Braničevskog okruga viša je u odnosu na prethodni mesec, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS).

U Braničevskoj oblasti prosečna neto zarada u julu iznosila je 85 734 dinara i viša je za 2000 dinara u odnosu na prethodni mesec.

Ipak, zarade u opštinama Braničevskog okruga su i dalje ispod republičkog proseka. Prosečna neto zarada u Republici Srbiji iznosila je 97 835 dinara. 

Izuzetak je Gradska opština Kostolac, u kojoj je u julu prosečna zarada iznosila 101 775 dinara, što je više u odnosu na republički prosek.

Po visini prosečne zarade Požarevac je, sa iznosom od 91 280 dinara, i u julu na drugom mestu u Braničevskoj oblasti. 

Pet opština Braničevskog okruga ni u julu nije dostiglo medijalnu zaradu, koja je u julu iznosila 76 000 dinara. Medijalna zarada znači da je 50% zaposlenih ostvarilo zaradu do navedenog iznosa. U pitanju su Petrovac na Mlavi, Malo Crniće, Žabari, Golubac i Veliko Gradište. Ove opštine, kao i u junu, imaju prosečnu zaradu koja je za više od 20 000 dinara niža u odnosu na republički prosek. 

Foto: Boom 93

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u poređenju sa istim mesecom prethodne godine, prosečna neto zarada za jul nominalno je veća za 16,8%, odnosno 12,0% realno.

Kako objašnjava Nova ekonomija, nominalni rast pokazuje koliko se plata povećala u apsolutnom dinarskom iznosu. Realni rast uzima u obzir i inflaciju, odnosno rast cena. Realni rast u određenom periodu pokazuje koliko je povećana kupovna moć prosečne zarade, odnosno koliko je moguće kupiti više proizvoda.
Komentari