Hronika

Broj poginulih u saobraćajnim nesrećama veći u odnosu na prošlu godinu

Foto: Boom93/MMV

Foto: Boom93/MMV

Od početka godine na putevima u Srbiji dogodilo se 22.810 saobraćajnih nezgoda u kojima je poginulo 376, a povređeno 13.358 osoba, rečeno je danas na prvoj sednici Tela za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na putevima u novom sazivu, kojoj je predsedavao ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

Načelnik Uprave saobraćajne policije i predsednik Kolegijuma koordinacionog tela Slaviša Lakićević ocenio je da je, u odnosu na isti period prošle godine, smanjen ukupan broj saobraćajnih nezgoda za oko dva odsto, kao i broj povređenih osoba za oko jedan odsto.

On je upozorio da je broj poginulih u saobraćajnim nesrećama veći za 12 odsto, ili 41 osoba više je poginula ove godine.

Od početka godine poginulo je devetoro dece, a sva deca poginula su u svojstvu putnika u putničkom vozilu. Prošle godine u istom periodu poginulo je osmoro dece, rekao je Lakićević.

Dačić je rekao da je jedan od prioritetnih ciljeva Strategije bezbednosti saobraćaja nula poginule dece u saobraćaju, ali je u proteklih mesec i po dana na putevima u Srbiji opao nivo bezbednosti saobraćaja, što je za posledicu imalo osmoro smrtno stradale dece.

On je naložio Kolegijumu da sačini sveobuhvatnu analizu najčešćih uzročnika saobraćajnih nezgoda, kao i predlog mera i aktivnosti koje bi dovele do odgovornijeg ponašanja učesnika u saobraćaju i poštovanja saobraćajnih propisa.