Moj grad

Uručeni ugovori za uslugu "Lični pratilac deteta"

pixabay/ilustracija

pixabay/ilustracija

U Kladovu je otpočela realizacija usluge socijalne zaštite „Lični pratilac deteta“ namenjena deci sa invaliditetom i smetnjama u razvoju, koja su uključena u vaspitno-obrazovne ustanove.

Kako je objavljeno na sajtu Opštine Kladovo, potpisan je ugovor između opštine Kladovo i odabranog pružaoca ove usluge - Udruženja „Inkluzija danas“ Prokuplje. Takođe, zaključeni su ugovori i sa ličnim pratiocima dece, koji će im pružati podršku za zadovoljavanje osnovnih potreba u svakodnevnom životu dok su uključena u sistem obrazovanja.

Iz budžeta lokalne samouprave za ovu namenu opredeljeno je više od 4,3 miliona dinara, za prvo polugodište školske 2024/2025. godine.

Ivica Krstović iz Udruženja „Inkluzija danas“ iz Prokuplja naveo je da je u ovom ciklusu 15 pratilaca, kao i da postoji mogućnost proširenja usluge. 

Master defektolog Marko Prvulović, stručni radnik u „Inkluziji danas“ iz Prokuplja, podsetio je da je opština Kladovo organizovala i finansirala obuku lica koja se bave poslovima ličnog pratioca.

"Pored usluge socijalne zaštite ličnog pratioca, Udruženje „Inkluzija danas“ iz Prokuplja, opredeljenim sredstvima iz budžeta opštine Kladovo, realizuje i uslugu „Pomoć u kući“ namenjenu starim i invalidnim licima, gde upošljava pet gerontodomaćica koje svakodnevno obilaze 52 korisnika na celoj teritoriji opštine", ističe Prvulović.