Društvo

Zelenović o blokadi puta: Rio Tinto ušao u proceduru dobijanja dozvole za rudarenje

Printscreen / N1

Printscreen / N1

Kopredsednik stranke Zajedno Nebojša Zelenović izjavio je danas da su blokade puteva hitne, jer javnost uopšte ne zna da je Rio Tinto već ušao u zvaničnu proceduru dobijanja dozvole za rudarenje, i da je Ministarstvo zaštite životne sredine to omogućilo.

Zelenović je za televiziju N1 rekao da, ako ministarstvo odredi obim, "to znači da Rio Tinto može da rudari".

Govoreći o jednočasovnoj blokadi državnog puta Šabac - Sremska Mitrovica koja je najavljena za petak, 27. septembar, Zelenović je rekao da je "ova blokada nastala kao plod dogovora lokalnih aktera u šabačkom kraju".

Zelenović je, povodom toga što je Rio Tinto, kako je naveo, već ušao u zvaničnu proceduru dobijanja zvanične dozvole za rudarenje, rekao da je to "alarmantna stvar".

"Ministarstvo je obavestilo građane da je primilo zahtev, i da građani mogu da se izjasne, ali ovo je alarmantna stvar. Ako ministarstvo njima kaže 'ovo vam je obim i sadržaj za izradu studije' to znači da ministarstvo nema nikakav problem da Rio Tinto rudari. To znači i da sve ono protiv čega smo se borili pada u vodu. Na sve ono što je struka rekla niko ne mari", kazao je Zelenović.

Govoreći o blokadi, koja je planirana za petak, Zelenović je rekao da je u pitanju skup.

"Mi smo sličan organizovali pre mesec i po dana, kada je u Šapcu došlo 8.500 ljudi. Situacija je ozbiljna. Mora da se reaguje, da ministarstvo ne da obim i sadržaj za procenu uticaja na životnu sredinu. Imate ispod ovog čitavog prostora podzemni rezervoar pijaće vode i niko ne može da garantuje da on neće biti oštećen. Za petak je planirana blokada, okupljanje ispred gradske uprave u Šapcu, šetnja do tačke koja se blokira. Tamo ćemo ostati sat vremena. Počinje u 18.00 časova", rekao je Zelenović.