Politika

Đurić sa v.d. generalnog sekretara OEBS: Srbija pokazala spremnost da radi na unapređenju izbornog sistema

Foto: Foto:printskrin Nova S/YT

Foto: Foto:printskrin Nova S/YT

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić, koji boravi u Njujorku zbog zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, sastao se odvojeno sa vršiocem dužnosti generalnog sekretara OEBS-a Ketrin Firon, ministrom spoljnih poslova Grčke Jorgosom Jerapetritisom i šefom diplomatije Filipini Luisom Enrikeom Austrijom Gonzalezom Manalom.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova, Đurić je rekao Ketrin Firon da je „kroz tekući dijalog i saradnju sa Kancelarijom OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), Srbija pokazala spremnost da radi na unapređenju izbornog sistema, kao i unapređenju zakonodavnog okvira i celokupnog izbornog okruženja“.

Đurić je naglasio da Srbija smatra OEBS „najznačajnijom bezbednosnom platformom za dijalog“ i da je „neophodno što pre postići konsenzus o pitanjima od značaja za neometano funkcionisanje te organizacije“, a „posebno je govorio o značaju Misije OEBS-a na Kosovu i Metohiji, u kontekstu problema sa kojima se srpski narod tamo suočava“.

Ukazao je da bezbednosna situacija na Kosovu predstavlja razlog za duboku zabrinutost, podvukavši da jedino snažno međunarodno prisustvo, koje poštuje međunarodna pravna dokumenta, može garantovati bezbednost svih građana u južnoj srpskoj pokrajini, prenosi se u saopštenju.

U razgovoru sa šefom grčke diplomatije Jorgosom Jerapetritisom, Đurić je rekao da je Srbija zainteresovana za unapređivanje ekonomske saradnje sa Grčkom, posebno kroz povećanje robne razmene, ali i priliv grčkih investicija, kao i da je „na temeljima tradicionalnog prijateljstva i bliskosti dveju država i naroda, opredeljena za dalje intenziviranje bilateralnog političkog dijaloga na visokom i najvišem nivou i jačanje saradnje u svim oblastima od obostranog interesa“.

Kada je reč o evropskom putu Srbije, ministar je posebno zahvalio Grčkoj, kao članu grupe „Prijatelji Zapadnog Balkana“, na zalaganju za brži proces pristupanja našeg regiona Evropskoj uniji.

Tokom razgovora sa sekretarom za spoljne poslove Filipina Luisom Enrikeom Austrijom Gonzalezom Manalom, Đurić je rekao da je Srbija zainteresovana za intenziviranje političkog dijaloga sa tom dalekoazijskom zemljom i za realizaciju poseta na visokom i najvišem nivou.

Đurić je ukazao da je Srbija spremna da ponudi konkretnu razmenu iskustva i znanja u korišćenju novih tehnologija u poljoprivredi preko svojih poljoprivrednih instituta, ujedno pozvavši Filipine da učestvuju na Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu u maju 2025. godine, kao i Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu u februaru 2025. radi promocije turističkih potencijala Filipina.

Pored navedenog, Đurić je izrazio nadu da će još više studenata iz Filipina, u okviru programa „Svet u Srbiji“, doći u Srbiju, što će, kako je ukazao, doprineti daljem zbližavanju dve zemlje i dva naroda.