Društvo

U Srbiji je svaki peti čovek gojazan, 50% pije alkohol, samo 4% jede kako treba

FOTO:Boom93/S.Lisac

FOTO:Boom93/S.Lisac

Prema poslednjih dostupnim podacima "Dr Milan Jovanović Batut" svaki peti stanovnik Srbije je gojazan, a 35 odsto ima problem sa viškom kilograma. U zvaničnoj statistici se navodi da 25 odsto njih preskače doručak u toku radne nedelje. Iako 75% stanovnika Srbije kaže da je pravilna i zdrava ishrana važna, svega 4% se zapravo hrani zdravo.

Istraživanje „Dr Milan Jovanović Batut“ 2019. godine objavio je da polovina stanovništva unosi svakodnevno voće i povrće, svega 39,4% svakodnevno unosi voće, ali zato 50% konzumira alkohol, od toga 3.1% svaki dan pije alkoholno piće.

Nutricionisti kažu da problemi sa kilažom i neuravnoteženom ishranom u našoj zemlji su posledica toga što je „hrana sada na svakom ćošku dostupna“, misleći na restorane brze hrane i pekare, ali i zbog ritma i načina života koji im neomogućava da spremaju obroke kod kuće. Na spisak lošeg načina života se dodaje i sve popularnija dostava hrane, koja je uglavnom „unapređena“ verzija brze hrane.

I dok se naša ishrana većim delom fokusira na brza rešenja i brze obroke, zanimljivo je kada vreme vratimo unazad i sagledamo način i ishranu života naših predaka.

U narodu se primila fraza „to su posleratne generacije“, koja se odnosi na deo stanovništva koji je posle Drugog svetskog rata imao potpuno drugačiji način ishrane i način življenja, a samim tim se opravdava njihova dugovečnost i vitalnost.

Više informacija možete pročitati OVDE.