Društvo

Vlada utvrdila plan za BIO4 Kampus: Komleks za 1.000 doktora nauka i 4.000 studenata

Boom93

Boom93

Vlada Srbije je donela "Uredbu o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene 'BIO4 Kampus'" koji je proglašen za projekat od nacionalnog značaja. Vlada je saopštila da je Prostorni plan dostupan u elektronskom obliku preko Centralnog registra planskih dokumenata.

Početkom ove godine je bilo objavljeno da u beogradskom prigradskom naselju Kumodraž, kod Instituta „Torlak“, Agencije za lekove i Farmaceutskog fakulteta, počela izgradnja „multidisciplinarnog projekta BIO4 kampusa“ koji će „Srbiji dati status prepoznatljivog bioekonomskog centra na području Evrope“.

Na 20 hektara će se preseliti Biološki i Farmaceutski fakultet, kao i delovi Poljoprivrednog, Medicinskog, Tehnološko-metalurškog i Hemijskog fakulteta.

Po najavama, u tom kompleksu će raditi više od 1.000 doktora nauka, školovaće se više od 4.000 studenata, a planirano je da se izgradnja završi do kraja 2026. godine.

Prilikom predstavljanja idejnog rešenja kampusa BIO4 u julu 2022. godine, tadašnja predsednica Vlade Ana Brnabić je rekla da će taj kampus privući veliki broj domaćih naučnika i programera da ostanu u Srbiji, a strance podstaći da dođu da bi radili na projektima biotehnologije.

Ministarka nauke Jelena Begović je početkom ove godine objasnila da će kampus biti „mali naučni grad“ sa šest fakulteta i devet instituta, i s velikim biotehnološkim i farmaceutskim kompanijama koje rade na razvoju lekova, proizvoda za poljoprivredu i zaštitu životne sredine.