Moj grad

U školama obeležen Evropski dan jezika

Foto: L.S.

Foto: L.S.

Evropski dan jezika obeležava se širom Evrope svakog 26. septembra. Ovaj dan obeležen je i u požarevačkim školama.

U Osnovnoj školi "Sveti Sava" Požarevac učenici su Evropski dan obeležili izložbom pod nazivom "Zašto je važno da se uče strani jezici”. Izložbu koja je postavljena u holu škole čine posteri koje su izradili učenici, a tiču se stranih jezika koje uče.

Učenici su takođe igrali različite jezičke igrice poput pogađanja reči, spajanja i povezivanja reči i sl., i kroz njih pokazivali znanje engleskog, francuskog, španskog jezika i ostalih jezika. 

Nastavnici su za učenike organizovali jezičke radionice, kao i pričaonicu. 

Učenici petog razreda koji uče španski jezik sa nastavnicom Jelenom Kostic su pisali kratke rečenice u kojima su se predstavljali. 

Učenici sedmog razreda mlađim učenicima su pomagali oko slagalica i dodeljivali nagrade nakon uspešno odrađenih zadataka.

Foto: L.S.

U Osnovnoj školi "Dositej Obradović" učenici 1. i 5. razreda povodom Evropskog dana jezika imali su druženje u školskoj biblioteci, navodi se na Fejsbuk stranici škole.

Učenici 4. razreda su bojili zastavice i učili kako se kaže "zdravo" na različitim jezicima, a učenici jednog odeljenja sedmog razreda napravili su postere na temu "Jezici za mir", izdvojivši reči i pojmove koji ih asociraju na mir, koje su predstavili kroz citate i crteže.

Evropski dan jezika obeležen je i u Požarevačkoj gimnaziji, gde je organizovan "Sajam jezika".

Kako se navodi na Fejsbuk stranici Požarevačke gimnazije, na "Sajmu jezika" predstavljeni su nemački, francuski, grčki, turski, švajcarski, švedski, holandski i norveški, ali i jezici franšize Star Wars i svahili jezik. Kako se dalje navodi, tu je bilo i vlaškog, havajskog, japanskog i kineskog jezika, zatim arapskog i tajlandskog, bodžpuri i ruskog jezika.

Predstavljanje jezika bilo je praćeno interaktivnim igricama i kvizovima, ali i hranom autentičnom za zemlje čiji su jezici predstavljeni.

Evropski dan jezika obeležava se s ciljem podizanja svesti o značaju učenja jezika, promovisanja kulturne raznolikosti i međusobnog razumevanja među narodima.  Ovaj dan je ustanovljen 2001. godine od strane Saveta Evrope i Evropske unije, i od tada se širom Evrope organizuju brojne manifestacije, radionice i događaji koji promovišu višejezičnost.

Evropu karakteriše velika jezička raznovrsnost, sa više od 200 autohtonih jezika.