Društvo

Nastavljeno suđenje novinarima KRIK-a po tužbi sutkinje Apelacionog suda

Pixabay/Ilustracija

Pixabay/Ilustracija

U Prvom osnovnom sudu danas je održano prvo ročište po tužbi sudije Dušanke Đorđević i njenog supruga, advokata Aleksandra, protiv glavnog urednika portala Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) Stevana Dojčinovića i novinarke Bojane Pavlović, zbog objavljivanja baze podataka "Prosudi ko sudi", objavilo je Udruženje novinara Srbije.

Tužbama koje su podneli navodeći da im je "narušeno pravo na privatnost", bračni par Đorđević, osim novčane odštete, traže i dvogodišnju zabranu rada Dojčinoviću i Pavlović i po 10 meseci zatvora.

Veliki broj pristunih na suđenju, ali i učestalo izveštavanje medija o toj temi advokatica tuženih videla je kao interes javnosti za slobodu izražavanja i očuvanje istraživačkog novinarstva, a advokati tužilaca kao pritisak na učesnike u postupku.

Dojčinović i Pavlović izjavili su da ne priznaju izvršenje krivičnog dela, a njihova advokatica Kruna Savović istakla je da su oni kao novinari objavili javno dostupne podatke, postupajući u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima, Kodeksom novinara Srbije i praksom Evropske konvencije za ljudska prava.

Savović je predložila da Sud izvede pisane dokaze iz kojih se može utvrditi da je baza "Prosudi ko sudi“ imala svrhu istraživanja te grane vlasti, a da su ime, prezime i o podaci ovom bračnom paru javno dostupni.

O tome, kako je rekla, svedoče podaci o Dušanki Đorđević, objavljeni na sajtu Apelacionog suda u Beogradu, kao i informacije o Aleksandru Đorđeviću, dostupne na njegovom sajtu.

Informacije o Dušanki Đorđević objavljene su, kako je istakla, i u skorašnjim medijskim tekstovima o suđenju za ubistvo Slavka Ćuruvije, jer je ona bila član veća Apelacionog suda, koje je donelo oslobađajuću presudu.

Tužbu, kojom se zbog objavljivanja već javno dostupnih informacija traži 10 meseci zatvora za Dojčinovića i Pavlović, advokatica je okarakterisala kao pritisak na slobodu izražavanja.