Moj grad

Ušće evropskih vodnih tela: Poziv na pravno priznanje prirode

FOto: Earth Thrive

FOto: Earth Thrive

Od 3. do 6. oktobra 2024. godine, Venecija će biti domaćin drugog izdanja konferencije "Ušće evropskih vodnih tela" koja okuplja više od 25 evropskih reka, mora, jezera, glečera i laguna u cilju pravnog, političkog i kulturnog priznavanja vode kao životnog bića. Earth Thrive tim kroz svoj program Balkanski Centar za Prava Prirode učestvuje sa 2 vodena tela, Drinu i Pek, u saradnji sa lokalnim parterima, Nu Dau / Ne Dam.

Ova inicijativa, koju pokreću Ambasada Severnog mora, TBA21–Akademija i predstavnici ILP Mar Menor, dolazi kao nastavak uspešne prve konferencije održane prošle godine na obalama Mar Menora, prvog evropskog ekosistema koji je priznat kao pravno lice. Ove godine, fokus će biti na Venecijanskoj laguni, koja predstavlja simbolični okvir za razgovore o očuvanju prirodnih resursa.

Earth Thrive takodje predstavlja mediteranski bioregion kroz njihovu inicijativu za Prava Mediterana na kojoj saradjuje sa nekoliko medjunarodnih organizacija i strucnjaka u ovom polju. 

Voda je od suštinske važnosti za život, ali se često zanemaruje u političkim odlukama. Kao odgovor na ovu situaciju, Ušće evropskih vodnih tela je pokrenuto kako bi se promovisalo razumevanje "Prava Prirode" u Evropi. Na konferenciji će učestvovati predstavnici raznih vodnih tela, uključujući Akerselvu, Baltik, Drinu, Sredozemno more i mnoge druge.

Program će obuhvatiti akademske panele, umetničke metode i javne događaje, uključujući projekciju filma „Ja sam reka, reka sam ja“ i Skupštinu o pravnoj borbi za Grave di Ciano. Takođe, biće predstavljeni i modeli saradnje, kao što je "Vodeni orkestar", koji ima za cilj da poveže umetnost i ekologiju.

"Ušće" je više od konferencije; to je platforma za dijalog o novim strategijama za zaštitu voda i očuvanje biodiverziteta. Kroz interdisciplinarni pristup, učesnici će istraživati kako se voda može bolje zastupati u pravnim, kulturnim i političkim okvirima.

Očekuje se da će ovaj događaj inspirisati slične inicijative širom Evrope, osnažujući zajednice da se bore za prava svojih ekosistema. "Pravo na vodu je pravo svih nas", poručuju organizatori, pozivajući na promene koje su hitno potrebne.