Moj grad

Kokot: Svaki dan tragamo za novim prevarama u sistemu obrazovanja

Na sastanku održanom u muzičkoj školi “Stevan Mokranjac” u Požarevcu, predsednik Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije, Dušan Kokot, razgovarao je sa prosvetnim radnicima i zainteresovanim građanima o radnim pravima zaposlenih u obrazovanju i predlozima izmena propisa koji se tiču njihovog položaja.

“Svaki dan tragamo za novim prevarama u sistemu, i zato su toliki sporovi po raznim postupcima. Gde god prepoznamo da postoji problem, mi reagujemo”, izjavio je Kokot, naglašavajući odlučnost sindikata da se bori za prava radnika.

Tokom sastanka, Kokot je izneo podatke o pokretanju inicijative za starešinstvo, kao i o tužbama koje su već rezultirale brojnim prvostepenim presudama širom Srbije. “Uspešno smo naterali državu da obračunava zaradu i naknadu zarade. Pre 6-7 godina, uspeli smo da dobijemo i rešenja o putnim troškovima, čak i na Ustavnom sudu”, dodao je.

“U našem obrazovnom sistemu imamo zaposlene od fizičkih radnika, čija stručna sprema često ne prelazi osnovnu školu, do administrativnih radnika sa srednjom školom. Svi oni rade ozbiljan posao, ali su na minimalcu. Problem leži u pogrešnom sistemu obračuna zarada”, rekao je Kokot, naglašavajući potrebu za reformama.

Kokot je takođe govorio o važnosti korišćenja svih dostupnih institucija, ali i o spremnosti da se reaguje vaninstitucionalno kada to bude potrebno.

Po pitanju štrajka, istakao je da su zahtevi koji se trenutno postavljaju nerealni i da ne mogu dovesti do stvarnih promena u društvu. Umesto toga, predložio je sistemska rešenja.

Pored predsednika NSPRS, sastanak su vodili potpredsednik NSPRS i koordinatorka za Braničevski okrug Marija Obretković.