Kultura

Bibliotekarsko društvo: Odložiti primenu naplate izdavanja knjiga, ugroziće rad biblioteka

Foto: S.Lisac

Foto: S.Lisac

Bibliotekarsko društvo Srbije zatražilo je odlaganje početka naplate "Tarife naknade za davanje na poslugu originala i umnoženih primeraka autorskih dela izdatih u štampanoj formi", odnosno naplate javnim bilbiotekama po 15 dinara po izdatom primerku knjige.

Bibliotekarsko društvo navodi da ta naplata, koja stupa na snagu 1. januara 2025. godine, preti da ugrozi rad javnih biblioteka u Srbiji, kojih ima 530 sa ograncima, odnosno ostvarivanje njihove osnovne funkcije – „obavljanje poslova od opšteg interesa za državu“.

„Stupanje na snagu naplate, koja predviđa da sve javne biblioteke plaćaju 15 dinara po pozajmljenom primerku knjige (po modelu npr. 50.000 pozajmica knjiga – 750.000 dinara za naplatu) predstavlja namet na javne biblioteke, koji je ustanovljen bez dovoljno rasprave i sagledavanja stanja u kojem se one nalaze“, dodaje se u saopštenju.

To društvo je zbog toga apelovalo na hitno odlaganje primene te naplate, do uspostavljanja drugačijeg mehanizma naplate, koji bi bio moguć i održiv, i koji bi doprinosio „pravičnom i pravednom rešenju za sprovođenje Zakona o autorskim i srodnim pravima“.

„Budžeti biblioteka zavise od osnivača a finansijski planovi biblioteka za osnivača nisu obavezujući, već se usvajaju najčešće delimično, a nekada čak i ne, pa nema sumnje da je za sprovođenje zakona izabrana finansijski najslabija karika, odnosno biblioteka, što jasno ukazuje na neodrživost i nemogućnost praktičnog sprovođenja i naplate tarife na ovaj način“, dodaje se u saopštenju.

Dodali su, da se kao reprezentativno udruženje, ni na koji način ne zalažu da se ne plaća nadoknada autorima, već da na ovaj način samo ukazuju na probleme u tom podzakonskom aktu i traže široki konsultativni proces sa svim zainteresovanim stranama za pronalaženje prihvatljivog i održivog rešenja.