Društvo

InfoJam o veštačkoj inteligenciji istražuje kako je tehnologija donela revoluciju medijskoj industriji (FOTO)

FOTO: A. Stepanović

FOTO: A. Stepanović

Projekat Mediji.Inovacije koji zajednički podržavaju Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (Sida) organizovao je InfoJam posvećen temi „Veštačka inteligencija (AI) u redakcijama: Transformisanje novinarstva u digitalnom dobu“ 25. i 26. septembra 2024. godine. Dvodnevni događaj održan je u Infinity Conference Centru u Beogradu i okupio je stručnjake koji su predstavili upotrebu AI u medijskoj industriji, kako u Srbiji, tako i širom sveta.

Prvog dana učesnici su slušali izlaganja međunarodnih i lokalnih stručnjaka o najnovijim inovacijama u oblasti AI i načinu na koji ova tehnologija utiče na komunikaciju. Elin Vislender, novinarka i urednica za AI u švedskom Aftonbladetu, i Džodi Doerti-Kov, glavni urednik za AI u britanskom Njuzkvestu (Newsquest), govorili su o integraciji AI u male i velike redakcije u Švedskoj i Velikoj Britaniji, deleći praktična rešenja.

FOTO: A. Stepanović

Projekat Mediji.Inovacije predstavio je studiju o upotrebi AI u medijskom sektoru Srbije. Više od 100 predstavnika medijske industrije učestvovalo je u ovoj studiji. Studija je pokazala da 66% ispitanika ne očekuje da će AI u bliskoj budućnosti zameniti novinare, a skoro polovina medijskih organizacija u Srbiji već redovno koristi veštačku inteligenciju. Najveća zabrinutost ispitanika odnosi se na potencijal AI da širi dezinformacije i snižava kvalitet novinarstva.

FOTO: A. Stepanović

“Iako snažno ohrabrujemo ljude da sami istražuju veštačku inteligenciju, želimo da im ubrzamo put kako bi mogli da zaobiđu neke osnovne korake tako što će koristiti naše Super GPT-e,“ istakla je Elin Vislender tokom svog govora.

Prisutnima su se obratili i otpravnik poslova američke ambasade u Beogradu Aleksandar Titolo i šefica odeljenja za razvojnu saradnju u Ambasadi Švedske An-Šarlot Malm.

„Koncepti kao što su razlike u mišljenju, ekonomski razvoj, sloboda izražavanjai demokratizacija informisanja utkani su u Ustav Srbije. To su takođe glavne vrednosti koje mi Amerikanci negujemo i koje takođe delimo sa našim prijateljima iz EU. Dok radimo na razvoju veštačke inteligencije moramo da branimo ove vrednosti jer iz istorije znamo da veliki tehnološki napredak može naše vrednosti i društva da testira na nove načine.” rekao je Titolo.

Konsenzus stručnjaka je da je veštačka inteligencija transformisala globalni medijski pejzaž. Kako tehnologija evoluira, važno je da mediji razumeju njene primene u svakodnevnim situacijama. Pored prilagođavanja inovacijama koje donosi AI, medijski profesionalci moraju se pridržavati etičkih standarda kako bi zadržali poverenje javnosti.

FOTO: A. Stepanović

„Korišćenje AI je unelo dodatnu vrednost u način na koji obavljamo svakodnevni rad, i više nije pitanje da li, već kako možemo da je prigrlimo kako bismo rešili ključne društvene izazove, ostali konkurentni i na kraju očuvali nacionalnu bezbednost i razvili prosperitetno demokratsko društvo sa visokim kvalitetom života“, izjavila je An-Šarlot Malm.

Drugog dana, stručnjaci iz projekta Mediji.Inovacije vodili su radionicu za lidere medijske industrije u Srbiji. Predstavnici medija iz cele Srbije, zajedno sa učesnicima obrazovnih programa za novinare i menadžere u medijima, upoznali su se sa najboljim praksama u upravljanju AI-om, kao i sa povratnim informacijama o temama kao što su mogućnosti AI-a, prompt inženjering i generativna AI.

Organizacijom InfoJam-a, projekat Mediji.Inovacije nastavlja da promoviše inovacije u informacionom ekosistemu Srbije.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mediji.Inovacije (@mediji.inovacije)