Društvo

Vikend donosi promenu vremena: Osetan pad temperature i kiša

pixabay/ilustracija

pixabay/ilustracija

Subota donosi promenu vremena kao podsetnik da je jesen kalendarski ipak tu.

Vazdušni pritisak iznad jugoistočne Evrope danas će biti u padu. Pod uticajem prostranog ciklona, Balkansko poluostrvo zahvatiće talas vlažnog i nestabilnog vazduha, koji će doneti promenu vremena.

Vetar će biti u skretanju na severni i severozapadni smer i najaviti prolazak hladnog fronta. Priliv hladnije vazdušne mase iz oblasti Centralne Evrope osetno će spustiti temperaturu.

Već pre podne će oblaci prvo zahvatiti Bačku. Kiša i pljuskovi praćeni grmljavinom i jakim severozapadnim vetrom posle podne se očekuju i u ostatku Vojvodine, a do kraja dana i u zapadnoj i centralnoj Srbiji. U noći na nedelju i ostali krajevi biće zahvaćeni oblacima i padavinama. Najviše kiše očekuje se na teritoriji Vojvodine i zapadne Srbije, 20mm ili više u periodu od 3 sata, na šta RHMZ upozorava narandžastim meteoalarmom.

Vetar će biti jak, u skretanju na severni i severozapadni smer. Kako sa oblacima i padavinama stiže i osetno zahlađenje, maksimalna temperatura na severu zemlje neće prelaziti 22 stepena, dok se toplo i dalje zadržava na jugu i jugoistoku Srbije, i do 32 stepena.

U nedelju u celoj Srbiji oblačno sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom. Duvaće jak i olujni severni i severozapadni vetar. Maksimalna temperatura u daljem padu u celoj zemlji: kretaće se između 13 i 18 stepeni. Uveče i tokom noći na ponedeljak prestanak padavina i razvedravanje.

Ponedeljak donosi pretežno sunčano i suvo vreme, ali i dalje se zadržava vetrovito i hladno. Minimalna temperatura prvog dana naredne nedelje do 10 stepeni, a najviša dnevna od 14 do 18 stepeni.

U utorak takođe sunčano uz južni vetar i porast temperature do 23 stepena. Ipak, u drugoj polovini naredne nedelje ponovo destabilizacija vremena uz česta naoblačenja sa kišom i pljuskovima.